Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 09.07.2022. 09:00

Pravilnik za zakup poljoprivrednog zemljišta i ribnjaka u vlasništvu RH u javnom savjetovanju

U cilju što bržeg raspisivanja javnih natječaja za zakup od strane JLS i stavljanja u funkciju poljoprivrednog zemljišta, rok za dostavu komentara je 15 dana, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Bigstock/andrianocz
  • 4.209
  • 389
  • 0

Pravilnik o provođenju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta i zakup za ribnjake u vlasništvu Republike Hrvatske pušten je u javno savjetovanje.

"Cilj je omogućiti zainteresiranoj javnosti da dostavi svoje mišljenje, prijedloge i primjedbe na njegov prijedlog", napominju iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako kažu, njime se propisuje dokumentacija, rokovi i postupak za raspisivanje i provođenje javnog natječaja za zakup.

Koja dokumentacija je potrebna?

Kako u njemu stoji, sudionik javnog natječaja dužan je uz ponudu priložiti sljedeću dokumentaciju:

  • potvrdu jedinice lokalne samouprave o podmirenju svih obveza s osnove korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države
  • potvrdu Porezne uprave o podmirenju svih obveza s osnove javnih davanja
  • pisanu izjavu da se protiv sudionika javnog natječaja na području Republike Hrvatske ne vodi postupak predaje u posjed poljoprivrednog zemljišta,
  • pisanu izjavu s popisom i podacima o svim fizičkim i pravnim osobama koje su povezane sa sudionikom/ponuditeljem javnog natječaja za zakup
  • pisanu izjavu da na području RH sudionik/ponuditelj javnog natječaja za zakup nema dugovanje s osnova korištenja poljoprivrednog zemljišta
  • pisanu izjavu kojom sudionik/ponuditelj javnog natječaja daje suglasnost da se osobni podaci iz ponude i iz ostale dokumentacije predane uz ponudu na javnom natječaju za zakup koriste za sklapanje ugovora o zakupu i za vođenje Registra evidencije ugovora i naplate po ugovoru
  • pisanu izjavu da sudionik/ponuditelj javnog natječaja za zakup održava poljoprivredno zemljište u svom vlasništvu pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju
  • Gospodarski program

Predmetni Pravilnik potreban je, pojašnjavaju iz Ministarstva, jedinicama lokalne samouprave za provođenje javnih natječaja za što je propisan rok od 6 mjeseci od stupanja na snagu Zakonom o izmjenama i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu (Narodne novine 57/22), a isti je stupio na snagu 28. svibnja 2022.

Rok za dostavu komentara je 15 dana

Također, u Pravilinku stoji da je sudionik javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta dužan uz ponudu dostaviti podatke o svim katastarskim česticama i površinama koje koristi i koje koriste s njim povezane fizičke i pravne osobe na području jedinice lokalne samouprave koja raspisuje javni natječaj.  

Ako Ministarstvo umjesto JLS raspolaže poljoprivrednim zemljištem, tekst javnog natječaja za zakup objavljuje se na mrežnoj stranici jedinice lokalne samouprave na čijem se području poljoprivredno zemljište nalazi i na mrežnoj stranici Ministarstva u trajanju od 30 dana od dana objave javnog natječaja.

Više informacija pronađite na ovoj poveznici, gdje možete ostaviti i svoj komentar.

"U cilju što bržeg i pravovremenog pokretanja postupka raspolaganja odnosno raspisivanja javnih natječaja za zakup od strane jedinica lokalne samouprave i stavljanja u funkciju poljoprivrednog zemljišta vlasništvu RH, rok za dostavu komentara na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću je 15 dana", dodaju iz Ministarstva.

Pravilnik o Gospodarskom programu

U javno je savjetovanje pušten i Pravilnik o Gospodarskom programu korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH. On je sastavni dio ponude na javnom natječaju za zakup poljoprivrednog zemljišta i ribnjaka te sastavni dio ugovora o zakupu.

Ponuditelj u njega upisuje vrstu poljoprivredne proizvodnje odnosno akvakulture kojom se namjerava baviti na zemljištu koje je predmet javnog natječaja za zakup i to: trajni nasadi (voćnjaci/vinogradi/maslinici), povrćarstvo/cvjećarstvo-otvoreno/zaštićeni prostor, ratarstvo, stočarstvo- (konji, krave, ovce, koze, telad i tov svinja, kokoši nesilice,tovni pilići, pure,guske/patke, krmače,tov goveda) te sjemenska proizvodnja i rasadničarstvo.

"Ponuditelj može upisati više vrsta poljoprivredne proizvodnje u kojem slučaju je dužan navesti omjere po vrstama proizvodnje (u postotku)", stoji u Pravilinku.

Detalje pronađite ovdje.

Ako je u javnom natječaju za zakup određena vrsta poljoprivredne proizvodnje za pojedinu katastarsku česticu odnosno proizvodno- tehnološku cjelinu (PTC), ponuda prijavitelja razmatra se samo ako sadržaj ponude za pojedinu katastarsku česticu odnosno PTC odgovara vrsti poljoprivredne proizvodnje koja je u javnom natječaju naznačena za pojedinu katastarsku česticu.

Oba su savjetovanja otvorena do 23. srpnja ove godine, napominju iz Ministarstva. 


Tagovi

Javno savjetovanje Zakup Ribnjaci Poljoprivredno zemljište


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!