Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vermmer
  • 04.08.2021. 18:00

Pre 50 godina proizveli su svoju prvu balirku - za godišnjicu predstavili robot za skupljanje bala

Ovaj robot guseničar kreće se po polju bez zbijanja zemljišta, a u istom prohodu može sakupiti tri bale težine do 600 kilograma.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 249
  • 26
  • 0

Američka kompanija Vermmer pre 50 godina proizvela je svoju prvu balirku, a za ovu je godišnjicu predstavila svoj prototip robota za njihovo sakupljanje.

Reč je o modelu "Bale Hawk" kojeg pokreće Deutz-ov motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Zahvaljujući gusenicama ne sabija zemljište, a može raditi sa rolo balama težine do 600 kilograma, piše farmer.pl.

Po terenu se kreće samostalno lociraući bale zahvaljujući senzorima. Ali, pre njegovog puštanja u rad potrebno je u GPS sistem ucrtati koordinate po kojima poljoprivrednik želi da se kreće. Nakon toga on ih sakuplja i to prvo sa ivičnih delova parcele prema sredini. Nakon što ih utovari odvozi ih na naznačeno mesto i istovara.

"Ova mašina pomaže da se uštedi vreme i povezane troškove sa ručnim utovarom i istovarom. Danas on može da pokupi tri bale odjednom", izjavio je Kent Tompson, menadžer za istraživanje i razvoj spomenute kompanije.

Nastaviće da nadograđuju robota, a Vermeer sarađuje sa trgovcima i poljoprivrednicima kako bi najbolje uvideo u ono što je tržištu potrebno. 

U međuvremenu pogledajte kako izgleda rad ovog robota:


Tagovi

Vermmer Bale Hawk Robot Bale


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.