Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprez pri košnji
  • 18.06.2019. 17:00

Pre košenja pregledajte teren, napravite buku i sačuvajte mladunce od teških ozleda i smrti

Svake godine, u ovo vreme, prilikom košenja livada i okućnica, stradaju brojne životinje, posebno divlji zečevi i lanad, koji se voli skrivati u travi, zatim ježevi, zmije i bebe raznih vrsta ptica koje se gnezde na tlu. Iz udruženja Awap, koje svake godine brine o ranjenim mladuncima, stoga pozivaju na oprez!

Foto: Depositphotos/Gatherina
  • 357
  • 13
  • 0

Sezona košnje poklapa se sa sezonom kada srne na svet donose svoje mladunce. Kako za mesto lanjenja srne vrlo često odaberu upravo skrovita mesta u poljima i livadama, zbog kosaca, koji pre početka košnje nisu pregledali teren, lanad neretko završavaju sa teškim povredama ekstremiteta, što često ima i koban ishod.

Upravo stoga, i ove godine iz Udruženja za zaštitu divljih životinja Awap ponovo apeluju na poljoprivrednike -  pre početka košnje prođite kroz polja i pažljivo pregledajte ima li u visokoj travi skrivenih mladunaca.

"Molimo vas za oprez pri košnji. Svake godine, u ovo vreme, prilikom košenja livada i okućnica, stradaju brojne životinje, posebno divlji zečevi i lanad, koji se vole skrivati u travi, zatim ježevi, zmije i bebe raznih vrsta ptica koje se gnezde na tlu. Ponovo vas stoga molimo - budite oprezniji i pre košenja dobro pregledajte teren, napravite buku i prošetajte područjem koji ćete kositi. Gledajte dobro jer se životinje pritaje u travi, da bi se sakrile i zaštitile, a onda, ako je kosac neoprezan, teško stradaju. Na žalost, ozlede, koje pri tom zadobiju, često su smrtonosne, a ako ozleđeni mladunci i prežive i oporave se, kod nas, doživotno ostaju teški invalidi i imaju slabe ili gotovo nikakve šanse za preživljavanje u prirodi“, poručuju iz Udruženja za zaštitu divljih životinja, AWAP

Prošle godine, upravo u ovo doba, zbog ljudskog nemara, u samo nekoliko sati u Awap stigla su dva povređena laneta blizanca, sa doslovno pokošenim nogama, tri bebe divljeg zeca, čija je mama stradala pri košnji i tri ozleđene bebe vrane

"Ono sto zapanjuje u slučaju dva malena laneta je to što je kosac jedno lane previdio i ostavio ga ozleđenog, na sred livade dok je drugom pri košnji odrezao prednju nogu, a zadnje dve nožice, takođe povređene, zalepio je flasterom pa je tako teško ozleđeno lane ostavio pored ivice šume", podsećaju iz Awapa, upozoravajući još jednom sve poljoprivrednike da budu oprezni prilikom košnje.


Tagovi

Awap Sezona košnje Oprez Ozleđeni mladunci Srne Lanad Ježevi Ptice Divlji zečevi Oprez


Autorka

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i sarađuje s raznim medijskim kućama.