Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište svinja
  • 04.02.2022. 15:00

Pred kolapsom: Svinjogojci u Britaniji eutanaziraju zdrave životinje

Britanski stočari imaju velike financijske gubitke. Cijene svinja su sve niže, a hrane svakim danom više.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 647
  • 150
  • 0

Sektor svinjogojstva je pred kolapsom u Ujedinjenoj Kraljevini. U posljednjih šest mjeseci broj svinja smanjio se za 10 posto, a financijski gubici se gomilaju. Egzodus istočnoeuropskih radnika doveo je do nedostatka mesara i zaostatka u klanju više od 170.000 grla u siječnju.

Prema pisanju Nieuweoogst, uzgajivači su suočeni s brojnim problemima. Cijene stočne hrane su naglo porasle, a rastu i dalje, dok su cijene svinja preniske. Iz Nacionalne asocijacije uzgajivača svinja (NPA) i Nacionalne unije farmera (NFU) su istaknuli da predložene mjere ne djeluju, gubici se gomilaju i cijela situacija predugo traje.

Klaonicama i prerađivačima nedostaju radnici što onemogućava kupovinu životinja spremnih za klanje. Poseban problem je što je veliki broj zaklanih imao preveliku tjelesnu masu. Dakle, uzgajivači moraju hraniti one koje su odavno trebale biti zaklane, a hrana je svakim danom sve skuplja.

Eutanaziraju zdrave životinje

Problem se pokušava riješiti eutanaziranjem zdravih životinja što je za stočare vrlo teško te dovodi do mentalnog stresa. Kako navode iz NPA, neprihvatljivo je da se zdrava i kvalitetna hrana uništava na ovakav način.

U posljednjih pola godine mnogi su uzgajivači odustali od ove proizvodnje, a od sredine 2021. godine broj svinja se smanjio za 30.000.

Hrane svinje koje su trebale davno biti zaklane (Foto: Depositphotos/Rawlik)

NPA i NFU su u zajedničkom pismu pozvali Ministarstvo poljoprivrede da organizira hitan sastanak pod motom: "Kriza se ne smije pretvoriti u katastrofu". Oni žele u suradnji s Vladom pronaći izlaz za cijeli sektor, od proizvođača do prodaje.

Nisu pomogle ni vize za mesare

Vlada je u listopadu ponudila šestomjesečne vize za hitne slučajeve za 800 stranih mesara, ali, kako piše Reuters, NPA je objavila da ih je stiglo samo 105.

Broj rasplodnih stada se ubrzano smanjuje, a kada se ona izgube, oporavak će biti dugotrajan i skup.

Britaniji prijeti nestašica hrane? Svinjogojstvo teško pogođeno

Proizvođači javljaju da su predali samo 50 posto ugovorenih svinja. Prerađivači nemaju radnike koji mogu obraditi ugovoren broj. Prema trenutnim podacima gubici rastu i iznose 34 dolara po grlu.

Iz ovih organizacija su pozvali vladu da potakne trgovce na malo da vode marketinške kampanje za povećanje potrošnje britanskog, domaćeg mesa, ohrabrujući tako prerađivače da riješe zaostatak. 


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Svinjogojstvo Tržište svinja Prodaja svinja Svinje Kolaps Eutanaziranje svinja Mesari


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!