Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 12.08.2021. 09:35

Pred nama je još jedan toplinski val, a indeks opasnosti od šumskog požara vrlo visok

Vatrogasci su se i jučer borili s nizom požara, zabilježen je i jedan smrtni slučaj te upozoravaju na veliku opasnost koja prijeti zbog novog toplinskog vala.

Foto: HVZ
  • 105
  • 91
  • 0

Prema prognozi Državnog hidrometerološkog zavoda pred nama je još jedan toplinski val, a indeks opasnosti od šumskog požara vrlo je velik za područje Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, upozoravaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice. 

"Stoga pozivamo građane na dodatan oprez i apeliramo na pridržavanja općih mjera za sprječavanje izbijanja požara", navode iz HVZ-a podsjećajući da su za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene visoke kazne.

Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 kn do 15.000 kn. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja.

"Još jednom upozoravamo građane na zabranu paljenja bilo kakve vatre na otvorenom. Ukoliko primijetite dim ili požar odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112", naglašavaju vatogasci koji su se i jučer borili s nekoliko požara s tim da je u požaru kuće u Stružcu kod Siska smrtno stradala jedna osoba, a jedna je ozlijeđena. 

Požar otvorenog prostora zabilježen je na području Omiša, predio Srijane, a zahvaćena je trava, nisko raslinje i borova šuma na površini od 12 ha. Osim u Splitsko-dalmatinskoj, gorjelo je i u Zadarskoj. Na području Nadina požarom je zahvaćena hrastova šuma, nisko i visoko raslinje na površini od 50 ha, a kod Biograda na Moru predjelu Crvena Luka, zahvaćena je mlada borova šuma na zasad neutvrđenoj površini.

Suho, sunčano i vruće, a kad će pasti barem malo kiše?

U Istri su, pak, vatrogasci na mjestu požara raslinja na otvorenom prostoru na području naselja Sovinjak (predio Jermanij), zatekli jednu osoba u opožarenom prostoru te je, navode, ista izvučena i predana Hitnoj medicinskoj pomoći na daljnju obradu. Požarom je na području Žagrovića predio Zelenbabe (Šibenik) zahvaćena gusta borova šuma na površini od 2,5 ha.


Tagovi

Toplinski val Požar Opasnost HVZ


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]