Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmotren Nacrt
  • 22.11.2022. 13:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Predloženo povećanje minimalanog iznosa za poticaje u poljoprivredi u KS

Novo zakonsko rješenje predviđa podizanje iznosa za poticaje s dosadašnjih 0,5 posto na 0,7 posto, što je povećanje od oko 2.400.000 KM

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 97
  • 17
  • 0

Nacrt zakona o novčanim poticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području KS, koji je nedavno usvojila Kantonalna skupština, bio je predmet javne rasprave na kojoj su učestvovali brojni poloprivrednici. Najviše se diskutovalo o temama koje su predmet podzakonskih akata. 

Javna rasprava polučila je konkretne i konstruktivne prijedloge u vidu zakonskog prepoznavanja modela poticaja, podrške mladima u osnivanju gazdinstava, najnižeg iznosa od 1 posto izdavajanja iz budžeta i niza drugih konkretnih prijedloga prisutnih poljoprivrednika.

"Mi o poljoprivredi razmišljamo na dnevnom nivou i sigurno je da zajedno sa komisijom i poljoprivrednicima želimo donijeti najbolji mogući zakon koji će biti osnov za daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje u Kantonu Sarajevo i apsolutno podržavamo prijedlog poljoprivrednika da se minimalni iznos planiran Budžetom s 0,7 podigne na 1 posto", rekao je ministar privrede KS, Adnan Delić.

Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o novčanim poticajima (Foto: Vlada KS)

Svi učesnici javnih rasprava pozvani su da sve konkretne prijedloge poboljšanja ovog nacrta dostave resornom ministarstvu najkasnije do 1. decembra ove godine, kako bi mogli biti uvršteni u javnu raspravu na osnovu koje će komisija pripremiti prijedlog ovog zakona. 

Zasijedalo i ESV KS

Nacrt ovog zakonskog rješnja razmatralo je i Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo koji su konstatirali kako je predloženi tekst značajno unapređenje u odnosu na postojeći zakon, da mnoga pitanja konkretnije definira, te samim tim stvara predispozicije za pravilno upravljanje poticajima u poljoprivredi u KS. 

"Ovaj zakon je na tragu dodatnog motiva za građane KS koji se bave poljoprivredom, ali i za one koji će u istom prepoznati šansu, te dobiti motivaciju za bavljenje poljoprivredom", saopćeno je.

Sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća KS 

Poseban pomak je, kako se navodi, napravljen u dijelu koji se tiče iznosa izdvajanja za poljoprivredu iz budžeta KS, gdje je iznos s dosadašnjih 0,5 posto, podignut na iznos od na 0,7 posto, što je povećanje od oko 2.400.000 KM. To znači da bi ukupno izdvajanje na godišnjem nivou iznosilo oko 8.500.000 KM, zavisno od iznosa budžeta za svaku godinu.

Posebno se ističe kako je potrebno, nakon donošenja ovog zakona, podzakonskim aktom definirati na koji način će propisani iznos biti raspoređen, a u kontekstu svih ciljeva propisanih zakonom. Iz dosadašnjeg iskustva, pri primjeni trenutno važećeg zakona, kao značajan problem se ističe transparentnost raspodjele sredstava i  opravdanost ulaganja. 

Zaključak ESV

Na kraju rasprave je zaključeno da se pažnja mora usmjeriti na implementaciju zakona i transparentnost dodijeljenih sredstava. 

Također, prijedlog Vijeća je da se utvrdi minimalan iznos za poticaje u poljoprivredi u iznosu od jedan posto budžeta KS, umjesto 0,7 posto, kako je utvrđeno u Nacrtu zakona, te da Vlada razmotri otkup tržišnih viškova, tako da sufinansira tržišnu razliku u cijeni. 


Tagovi

Poticaji Poljoprivreda Nacrt zakona Ekonomsko socijalno vijeće Vlad KS Izdvajanja za poljoprivredu


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

57


Glasova: 25

Da 43,9%

Glasova: 23

Ne 40,4%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,8%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]