Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije
  • 05.08.2021. 18:00

Predstavljen AutoAgri - autonomni nosač standardnih poljoprivrednih priključaka

U odnosu na traktore, ovaj je stroj štedljiviji za 60 posto, smanjuje zbijanje tala za 30 posto, a ugljični mu je otisak, kažu, manji za 40 posto.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.774
  • 169
  • 0

AutoAgri IC20 autonomni je nosač poljoprivrednih priključaka, a razvila ga je istoimena norveška tvrtka osnovana 2018. godine. U odnosu na traktore, ovaj je stroj štedljiviji za 60 posto, smanjuje zbijanje tala za 30 posto, a ugljični mu je otisak manji za 40 posto, stoji na službenoj stranici ovog proizvođača.

Može raditi tako da čovjek upravlja njime putem daljinskog upravljača ili u tandemu s klasičnim traktorom. Svaki od četiri kotača ima dodatni elektromotor odgovaran za okretanje koji im omogućuje da se okreću za 360° i voze bočno. Nosač je opremljen GPS sustavom i senzorima zahvaljujući čemu može samostalno raditi danju i noću.

Veličina i kapacitet za spajanje priključaka usklađeni su s postojećom opremom na tržištu. Naime, opremljen je CAT 2 priključkom u tri točke, zglobnim vratilom i hidraulikom za postavljanje opreme namijenjene uobičajenim traktorima, ali i nove opreme koja dodatno iskorištava mogućnosti autonomije. Može se koristiti za radove poput košnje, međuredne obrade, prskanja, sjetve i slično.

Može i tarupirati (Foto: Youtube/Printscreen)

Ovaj nosač teži 2,4 tone i može podići priključke od dvije tone. Naime, alati se priključuju u sredini, a ne sa stražnje strane kao što je to slučaj kod traktora, radi čega je stabilan i može nositi oruđa teška gotovo kao i on sam. Kako piše agrarheute, AutoAgri u verziji IC 20 HD radi na dizel-električni pogon. Ima dizelski motor snage 60 KS i pokreće generator koji ne napaja izravno elektromotore, već samo puni litijeve baterije. S druge strane, model IC 20 E ima isključivo električni pogon.

Još uvijek nije poznato kada će biti dostupan u drugim zemljama, no prva isporuka na norveškom tržištu zakazana je za iduću godinu.

Inače, sjedište ove tvrtke nalazi se u Leksviku sjeverno od Trondheima, a tijekom predstavljanja ovog stroja iz tvrtke su naglasili kako se ne bi trebao natjecati s radom traktora, već bi ga trebao nadopuniti.

Pogledajte kako izgleda prskanje usjeva pomoću ovog inovativnog rješenja:


Tagovi

AutoAgri Tehnologija Autonomna poljoprivreda Nosač oruđa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]