Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kodeks ponašanja
  • 10.07.2021. 16:30

Predstavljen EU Kodeks ponašanja za odgovorno poslovanje s hranom

Udruženja i poduzeća u prehrambenom sektoru koja potpišu Kodeks obvezuju se da će ubrzati svoj doprinos održivoj tranziciji. Ima već 65 potpisnika.

Foto: Depositphotos/veloliza
  • 126
  • 125
  • 0

Europska komisija je predstavila EU-ov Kodeks ponašanja za odgovorno poslovanje s hranom i postupanje na tržištu, još jedan od rezultata strategije "Od polja do stola". On ima ključnu ulogu u nastojanjima Unije da poveća dostupnost i cjenovnu pristupačnost zdrave, održive hrane kojom se pridonosi smanjenju ukupnog ekološkog otiska.

Razvijen je suradnjom službi EK s europskim udruženjima i poduzećima te uz aktivno sudjelovanje i doprinos ostalih dionika, uključujući međunarodne i nevladine organizacije, sindikate i trgovinska udruženja. Oni koji ga potpišu obvezuju se da će ubrzati svoj doprinos održivoj tranziciji, stoji u priopćenju EK.

"Moramo smanjiti emisije stakleničkih plinova i zaustaviti gubitak biološke raznolikosti povezan s proizvodnjom hrane te osmisliti prehrambeni sustav u kojem je lakše odabrati zdravu i održivu prehranu", izjavio je izvršni potpredsjednik EK, Frans Timmermans. Dodaje da je radi toga potrebna suradnja u čitavom prehrambenom lancu te da ga ohrabruju ambicije dionika koji su već potpisali Kodeks.

Već broji 65 potpisnika

U programu postoje dvije razine obveze. Prve se tiču udruženja, a imaju skup od sedam ciljeva. Oni se odnose na mjere kojima se promiče prelazak na navedene obrasce potrošnje. Usmjereni su na poboljšanje učinka prerade, ali i maloprodaje hrane, kao i poticanje pružatelja usluga u prehrambenom sektoru na održivost. Očekuje se i njezino povećanje kada je riječ o prehrambenim lancima proizvodnje, s posebnim naglaskom na primarne proizvođače. 

Što se tiče poduzeća, okvir obuhvaća ambiciozne obveze s mjerljivim ishodima te pokriva velik raspon područja, od dobrobiti životinja do smanjenja šećera i emisija stakleničkih plinova u čitavoj lepezi proizvoda. 

Na dan predstavljanja Kodeksa potpisalo ga je 26 proizvođača, 14 subjekata za maloprodaju hrane, jedan pružatelj prehrambenih usluga te 24 udruženja. 

I druga su udruženja i poduzeća iz EU-a koja posluju u prehrambenom sektoru pozvana pridružiti se Kodeksu ponašanja, koji se smatra prekretnicom u tom području. Njegov pristup utemeljen na dijalogu s više dionika mogao bi poslužiti kao model za globalnu transformaciju, naglašavaju u EK

Komisija ga namjerava predstaviti na UN-ovu sastanku o prehrambenim sustavima koji će se održati ove godine.

"Održivi prehrambeni sustavi imaju središnju ulogu i u ispunjavanju naših klimatskih i okolišnih ciljeva, među kojima je, primjerice, početak oporavka europske i svjetske biološke raznolikosti", naveo je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius zaključivši da mu je radi toga iznimno drago što je prehrambeni sektor putem ovog Kodeksa napravio odlučan korak u smjeru održive budućnosti svojeg poslovanja i našeg planeta.


Tagovi

Kodeks Odgovorno poslovanje Tržište Održivost Frans Timmermans Virginijus Sinkevičius


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]