Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljomehanizacija
  • 11.06.2022. 18:00

Predstavljen prvi traktor na amonijak

Jedinstven sustav osigurava dugotrajan rad. Punjenje je jednostavno, slično onome benzinom ili dizel gorivom

Foto: Amogy
  • 4.798
  • 448
  • 0

Alternativni izvori goriva za poljoprivrednu mehanizaciju postaju sve aktualniji. Poskupljenja, nestašica i zagađenje samo su dio problema s kojim se suočavamo. Jedno od rješenja je upotreba amonijaka.

Dekarbonizacija

Prvi traktor na svijetu, od 100 kW, s nultom emisijom na amonijak uspješno je demonstrirao vožnju u Advanced Energy Centru na Sveučilištu Stony Brook u New Yorku krajem svibnja. Kompanija Amogy je predstavila John Deere traktor srednje veličine u kome je dizel motor zamijenjen visokoefikasnim energetskim sustavom s nultom emisijom koji pretvara amonijak u snagu i pokreće gorivni članak od 100 kW.

Ovo je uspješan rad na dekarbonizaciji sektora transporta teških tereta koristeći energiju proizvedenu amonijakom.

Osiguran dugotrajan rad

Ovaj jedinstveni sustav se sastoji od standardnog rezervoara za skladištenje amonijaka u tekućem obliku, efikasnih modula koji ga dijele i koji su integrirani u hibridni sustav gorivnih ćelija. Može osigurati snagu nekoliko sati po punjenju što omogućava pionirskom vozilu da održi funkcionalnost i zahtjeve trajanja.

Dugotrajan rad i lako punjenje 

Prednost je i što je punjenje traktora tekućim amonijakom brzo i jednostavno, slično onome benzinom ili dizel gorivom.

"Oduševljeni smo što smo po prvi put ikada demonstrirali naše rješenje za napajanje amonijakom s nultom emisijom", rekao je izvršni direktor Amogyja Seonghoon Woo.

Istaknuo je da je ovaj plin održivo gorivo s nultom emisijom za sva teška vozila, u poljoprivredi se desetljećima koristi kao gnojivo. Oni ga nastoje razviti kao vodeće gorivo za poljomehanizaciju. 

Ističu da nije najzahvalnija kemikalija za rad, ali nudi visoku gustoću energije i postoji mnoštvo infrastruktura, kao što su cjevovodi, terminali i metode skladištenja, u SAD-u i globalno, koje podržavaju takvu tranziciju.

Ova prva demonstracija teških vozila i predstavljanje rješenja naglašava održivost i dekarbonizaciju u sektorima transporta teških tereta.


Tagovi

Amogy Dekarbonizacija Amonijak John Deere


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]