Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 17.08.2022. 11:00

Prekinuti protesti u Srbiji: Dogovor postignut, ali ratari neće sjediti skrštenih ruku

Razgovarao sam s ljudima na barikadama kad tokom zime budemo imali manje poslova, da uozbiljimo stvar i da pokušamo da im (organima vlasti) objasnimo i razgovaramo na lijep način, da li nešto može da se uradi za poljoprivredu, rekao je Milan Milošević iz Viševca.

Foto: Milan Milošević
  • 73
  • 40
  • 0

Poslije osam dana blokada i protesta na više mjesta u Srbiji, nezadovoljni ratari postigli su dogovor sa predstavnicima vlasti i uljarama. 

Šta je dogovoreno?

Ratari su pristali na cijenu suncokreta od 73 dinara (1,19 KM) po kilogramu, uz ograničenu marža posrednika na maksimum 2,6 dinara (0,04 KM). Posticaj za gorivo će iznositi 20 dinara (0,32 KM) po litri za 50 litara po hektaru. Poljoprivrednicima je obezbijeđen moratorijum na kredite do jedne godine, premija za mlijeko će biti 15 dinara (0,24 KM) za još jedan kvartal, dok je "obećano" da će se u narednom periodu razgovarati sa stočarima u vezi sa mjerama u ovoj grani agrara.

"Dobili smo potvrdu elektronskim putem iz ministarstva u večernjim satima. Smanjili su nam neke stvari da bi nadomjestili suncokret. Bili smo primorani na ovako nešto, da samo zadovoljni - nismo. Da nismo izborili tu cijenu suncokreta, neki od nas bi prekinuli da se bave poljoprivredom. Mi smo bili jako umorni, osam dana na barikadama, bez porodice i kreveta, spavali smo po traktorima i klupama", opisao je za Agroklub Milan Milošević ispred blokade u Šumadiji uz metaforu da je Vlada "imala 10 bombona kojima je htjela da namiri 12 djece".

Malinarima prijete zbog najavljenih protesta: "Gađat ću te čim stignem"

"Bili smo blokirani od strane policije u Velikoj Plani, imali su naređenje da nas zaustave po cijenu da ih gazimo. Bili su korektni prema nama, kupili su nam vodu, sladoled su nam donijeli. Rekli su da će sve da nam učine, samo da ne dođemo u situaciju da moramo da radimo ono što nam je naređeno, jer i oni su ljudi poput nas", rekao je Milošević uz zahvalnost policiji što su imali dobru saradnju.

Kako su nam javljali čitaoci, interventna policija razbila je blokadu ratara juče (16.8.) u dva sata po podne u Staroj Pazovi, a postoje navodi iz medija da je slično bilo i po drugim mjestima u Srbiji.

Još nije sve gotovo

Protesti su prekinuti, ali ne sa zadovoljavajućim rješenjem, potvrđuje naš sagovornik i dodaje da neće sigurno "sjediti skrštenih ruku".

"Sad je žetva suncokreta počela. Pokušat ćemo da izgubljeno vrijeme nadoknadimo, jer seljak nema nikad slobodan dan, a mi smo dosta vremena izgubili. Razgovarao sam sa ljudima na barikadama kad tokom zime budemo imali manje poslova, da uozbiljimo stvar i da pokušamo da im (organima vlasti) objasnimo i razgovaramo na lijep način, da li nešto može da se uradi za poljoprivredu. Ukoliko ne, žao mi je da na ovaj način moramo da ostvarujemo svoja prava", rekao je Milošević i dodao da je agrarna politika "katastrofalna".


Tagovi

Protesti Dogovor Milan Milošević Premija za mleko Podsticaj za gorivo Vlada Cijena suncokreta Srbija


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...