Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 14.08.2013.

Prekršajne kazne za seljake

Nakon bezuspješnih pregovora s Linićem i Jakovinom, seljaci pojačavaju prosvjede. Okupljalo ih se sve više, a tijekom dana tri puta su pokušali blokirati granične prijelaze. Prvo Županja Orašje, granicu s BiH, a predvečer prema granici sa Srbijom kod Tovarnika. Treći pokušaj bio je kada su krenuli prema Gunji, no i tamo ih je dočekala policija.

Foto: Emica Elveđi
  • 969
  • 139
  • 0

S obzirom da krše Zakon o javnom okupljanju i Zakon o cestama, policija je najavila kako priprema prekršajne kazne za seljake koji svojim blokadama na prometnicama u Slavoniji ometaju i blokiraju promet, navodi Jutarnji list.

Djelatnici MUP-a i inspektori za ceste iz Ministarstva prometa tijekom jučerašnjeg dana su izašli na teren i na punktovima gdje su seljaci parkirali svoje traktore počeli popisivati one koji su počinili prekršaj.

MUP je pribjegao kažnjavanju jer, kako kažu, to je rezultat molbi da se uklone s cesta, na što su se poljoprivrednici oglušili. Za to je propisana kazna od dvije do pet tisuća kuna. Prosvjed nije prijavljen i održava se na autocestama i magistralnim cestama gdje to nije dopušteno, a to remeti kretanje i rad većeg broja građana. Zakonom propisana kazna za to iznosi od pet do 20 tisuća kuna.

Ako se utvrdi da se krši Zakon o cestama, i to članak 45., stavak 2., koji zabranjuje zaposjedanje javne ceste, kazne će iznositi od deset do 30 tisuća kuna za svakog prosvjednika i od 2 do 8 tisuća kuna za organizatora. Poslove inspekcije javnih cesta izvršavaju inspektori iz Ministarstva prometa pa su i oni uključeni u ovu akciju.

U Ministarstvu zasad ne otkrivaju koliko su kazni izdali, no seljaci su najavili širenje prosvjeda, povećanje broja punktova, pa čak i totalnu prometnu blokadu Hrvatske. Blokirana je državna cesta D5 prema mađarskoj granici kod sela Lukač. Na cesti je oko 500 traktora, iako brojka varira. Zbog prosvjeda, zatvoreni su ulazni i izlazni kraci na čvorovima Nova Gradiška, Lužani i Velika Kopanica na autocesti A3 Bregana-Lipovac (promet se preusmjerava na čvorove Okučani i Slavonski Brod) te državne ceste, D2 Podravska magistrala na ulazu u Viroviticu iz smjera Đurđevca, pa se promet preusmjerava preko nadvožnjakam, D7 u Velikoj Kopanici i Čemincu, D34 u mjestu Medinci, D51 u Novoj Gradiški, D55 Županja-Orašje i županijska cesta ŽC4244 u Lužanima.

Foto: Emica Elveđi


Tagovi

Prekršajne kazne Pregovori Granični prijelaz Blokada prometnica Zakon o javnom okupljanju Zakon o cestama MUP


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]