Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lanac ishrane
  • 23.04.2020. 10:40

Preporuke WHO za poduzeća u poljoprivrednom sektoru

U smjernicama je detaljno opisan i način na koji se u praksi mogu sprovoditi mjere fizičke distance u okruženju u kojem se prerađuje hrana i data su uputstva za korištenje.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 64
  • 7
  • 0

Postojeća situacija u privredi izazvana aktuelnom pandemijom COVID-19, manifestuje se u značajnoj mjeri i na prehrambeni i prerađivački sektor. U cilju očuvanja povjerenja potrošača u sigurnu i bezbjednu, a dostupnu hranu potrebno je omogućiti nesmetane tokove snabdjevanja lanca ishrane. Jedan od bitnih preduslova za uspješno prevladavanje pandemije je očuvanje zdravlja svih osoba uposlenih u proizvodnji i lancu snabdjevanja hranom, stoji u saopćenju federalnog Ministarstva poljoprivrede. 

Koronavirus uzrokuje prekid lanca snabdijevanja lijekova za životinje?

Veoma je mala mogućnost da se osoba zarazi virusom putem hrane ili njenog pakovanja. Kako je riječ o respiratornoj bolesti i primarni put prijenosa je direktni kontakt osoba ili kapljičnim putem (kada se zaraženi nakašlje ili kihne). Do danas nije pronađen nijedan dokaz da se virusi koji uzrokuju ove bolesti prenose hranom ili preko ambalaže. Koronavirus se ne može umnožavati u hrani, za to je potreban životinjski ili ljudski domaćin.

Bezbjednost u svim fazama lanca snabdjevanja hranom

Kako bi se istakle dodatne mjere potrebne za očuvanje integriteta prehrambenog lanca i osigurala dostupnost odgovarajućih i sigurnih zaliha hrane potrošačima, Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO) pripremila je i objavila smjernice pod nazivom "COVID-19 i sigurnost hrane: Smjernice za poduzeća u prehrambenom sektoru".

Smjernice možete pogledati u dokumentu ispod teksta

U ovom dokumentu su detaljno opisane mjere higijene i dezinfekcije u fazama proizvodnje i prijevoza hrane, maloprodaje, kao i u kantinama u kojima se  pružaju usluge prerade i prodaje hrane korisnicima. U smjernicama je detaljno opisan i način na koji se u praksi mogu sprovoditi mjere fizičke distance u okruženju u kojem se prerađuje hrana i data su uputstva za korištenje i odlaganje lične zaštitne opreme, poput maski i rukavica.


Dokumenti


Tagovi

Lanac ishrane Snabdjevenost hranom Bezbjedna hrana Prerada hrane Pakovanje hrane Pandemija Korona virus Svjetska zdravstvena organizacija


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]