Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GIview
  • 29.11.2020. 12:00

Pretražite proizvode s geografskim oznakama u novoj bazi podataka GIview

Alat pruža ulaznu točku za podatke o geografskim oznakama registriranim u EU i korisno je sredstvo za potrošače, proizvođače i stručnjake. Koliko su važni, pokazuje i činjenica da je objavljena Kuharica s europskim proizvodima, nadahnuta onima s GO.

Foto: Bigstock/smuki
  • 122
  • 6
  • 0

Pokrenut je Glview, nova baza podataka za pretraživanje svih geografskih oznaka (GO) zaštićenih na razini Europske unije.

Ovaj alat pruža ulaznu točku za podatke o onim registriranim u EU i korisno je sredstvo za potrošače, proizvođače i stručnjake. Sadrži i detaljne informacije o GO izvan EU koje su zaštićene na razini Unije bilateralnim i multilateralnim sporazumima te onima koje su zaštićene u zemljama izvan nje, stoji u priopćenju Europske komisije.

Baza se redovno ažurira

Baza podataka službeno je pokrenuta na internetskoj konferenciji pod nazivom "Jačanje geografskih oznaka" koja se kontinuirano ažurira službenim podacima Europske komisije, a razvija ju i održava Ured za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

EU - Kina: Mi njima vino i sir, oni nama čaj, voće i povrće?

Svoj ponos ne skriva ni povjerenik EU za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski koji kaže: "Ova je platforma izvrstan alat za daljnju vidljivost poznatih europskih zemljopisnih oznaka i onih zaštićenih međunarodnim ugovorima. Svaka koja je registrirana iza sebe ima priču koja odražava raznolikost i bogatstvo proizvoda koje naš kontinent nudi”. Dodao je i da će nastaviti tražiti načine za njihovo jačanje, pokazavši njihovu dodanu vrijednost kako za proizvođače, tako i za potrošače.

Koji su sve naši proizvodi zaštićeni?

Prema podacima nove baze, u Hrvatskoj postoji ili su predani zahtjevi za 51 zaštićeni proizvod, a neki od njih su Baranjski kulen, Brački varenik, Lički krumpir, Paški sir i Paška janjetina, Varaždinsko zelje i Varaždinski klipič, Slavonska šljivovica, Zagorski puran i Zagorski mlinci, Šoltansko maslinovo ulje i drugi.

Znate li službeni recept za slavonsku kobasicu?

Odobrenje čekaju 4 proizvoda, a riječ je o Dalmatinskoj pečenici i Dalmatinskoj panceti, Rudarskoj greblici i vinu Ponikve. Dok su zahtjevi predani za registraciju još 10 proizvoda poput Slavonske kobasice, Zagorskog bagremovog meda i Zagorskih štrukli te Bračkog maslinovog ulja.

Zadnju je oznaku zaštićene izvornosti (ZOI) protekloga tjedna dobilo njemačko vino naziva Würzburger Stein-Berg, koje se proizvodi na području Bavarske.

Čuvaju 400.000 radnih mjesta

Ove su oznake ključna gospodarska imovina Unije i čine dio sustava prava intelektualnog vlasništva. Prema istraživanju EUIPO-a i Europskog ureda za patente, industrije intenzivne u zaštiti GO podržavaju gotovo 400.000 radnih mjesta diljem EU i doprinose više od 20 milijardi eura BDP-u EU.

Uz to, studija koji je objavila EK stavlja godišnju vrijednost prodaje proizvoda zaštićenih GO na 74,76 milijardi eura godišnje, od čega petina proizlazi iz izvoza izvan EU.

Proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla postižu dvostruko veću prodajnu vrijednost

"Geografske oznake ne samo da jamče kvalitetu, već i stvaraju vrijednost i podržavaju radna mjesta širom naše Unije. Nadamo se da će GIview pomoći i građanima da steknu veću svijest o sustavu njihove zaštite u EU i o njihovom doprinosu u gospodarstvu”, rekao je izvršni direktor EUIPO-a, Christian Archambeau.

Sve detaljne informacije potražite unutar GIviewa

Baza sadrži podatke oznaka poput one za podrijetlo (ZOZP), izvornost (ZOI) ili geografsku smještenost (GO), datuma kada su zaštićeni, pravnog statusa (registriran, objavljen ili apliciran), temelja zaštite u odnosu na sve one koje pokrivaju vina, alkoholna pića i aromatizirana vina, poljoprivredne proizvode i prehrambene proizvode zaštićene na razini EU.

Sve proizvode s geografskom oznakom potražite ovdje.

Otvorena je za sve države i skupine proizvođača za prijenos proširenih podataka, kao što su podaci o kontaktima GO proizvođačkih grupa i kontrolnih tijela, karte, fotografije proizvoda, opis proizvoda, zemljopisno područje, izjave o održivosti i ostale informacije.

Povodom apliciranja nove baze održana je i konferencija pod nazivom "Trgovačke marke i zemljopisne oznake: Buduće perspektive".

Koliko su važne ove oznake, pokazuje i činjenica da je objavljena Kuharica s europskim proizvodima, nadahnuta onima s GO. Dostupna je na 23 jezika i sadrži sadrži 27 recepata, koje je izradilo 27 kuhara iz EU-a, na temelju 27 različitih proizvoda s oznakom GI. Preuzmite ju u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

GIview Zemljopisne oznake Zaštićeni proizvodi Europska komisija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]