Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o poljoprivrednom zemljištu
  • 04.01.2018. 14:30

Prihvaćen konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu upućen je danas u drugo saborsko čitanje.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic
  • 9.824
  • 738
  • 0

Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu ulazi u drugo saborsko čitanje. Odlučila je tako Vlada na današnjoj redovnoj sjednici.

Podsjećamo, novim zakonom raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem ponovno se vraća jedinicama lokalne samouprave odnosno općinama i gradovima. Zakon predviđa davanje zemljišta u zakup na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje.

Dodjelu zemljišta opet će obavljati lokalna samouprava

U zakup se može dati i privatno obraslo neobrađeno zemljište na pet godina ako su vlasnici nedostupni ili nepoznatog boravišta, a zemljište se ne održava pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju (zapušteno, zakorovljeno, obraslo višegodišnjim raslinjem).

U kontinentalnim županijama na prodaju idu parcele površine do 10ha, u priobalju i na otocima do jednog hektara. Uveden je i limit koliko svako gospodarstvo može kupiti državne zemlje, na kontinentu je 50 ha, u priobalju i otocima 5 ha. Prvi u prioritetu kod zakupa su stočari i to oni koji s obzirom na broj stoke nemaju dovoljno hektara. Ako su ponuđene površine veće ne cijepaju se, a zakupac se obvezuje u roku dvije godine pribaviti broj grla sukladno novim dobivenim površinama.

Zakon kod zakupa prednost daje OPG-ima, obrtima, malim i mikro pravnim osobama ekonomske veličine 8.000-100.000 eura, u drugi plan stavlja samoopskrbna gospodarstva i velike tvrtke.

I Zakon o OPG i onaj o zemljištu što prije povući iz procedure

Novom Zakonu, podsjećamo, protivi se Udruga OPG-a Hrvatske Život koji smatraju da ih je trebalo povući iz procedure, a ne prihvatiti konačni prijedlog.

"Sad imamo samo sadržaj, ali ne i formu. Donijeli bi te zakone samo da se kaže napravili smo to što ste htjeli. Željeli ste Zakon o OPG, Zakon o zemljištu, i mi vam ga donosimo. Istina, ali ništa ne valjaju. Samo se zbog forme donose. Umjesto da nešto reguliraju, oni upravo rade sve suprotno", istaknuo je u studenom Vladimir Margeta, stručni tajnik Udruge obiteljskih gospodarstava Hrvatske Život.

Konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu pogledajte u dokumentu ispod teksta.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic


Dokumenti


Tagovi

Zakon o poljoprivrednom zemljištu Vlada Udruga OPG-a Hrvatske Život


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]