Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 21.02.2022. 12:00

Prijavite se za novčane poticaje za kapitalne investicije - objavljen poziv

Poziv je otvoren narednih 30 dana, a iz resornog ministarstva još jednom su podsjetili poljoprivrednike na obavezu ažuriranja podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru korisnika poticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 416
  • 31
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske objavilo je danas Javni poziv za podnošenje prijava za odobravanje novčanih poticaja za kapitalne investicije u 2022. godine.

Poziv je otvoren narednih 30 dana, a iz resornog ministarstva još jednom su podsjetili poljoprivrednike na obavezu ažuriranja podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava i Registru korisnika poticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede.

Odobren set mjera: Poljoprivrednicima u RS dodatnih 10 miliona KM

To je jedan od uslova za ostvarivanje prava na korištenje novčane pomoći. Poljoprivredna gazdinstva koja nisu izvršila redovno godišnje ažuriranje podataka, neće moći ostvariti pravo na poticajna sredstva za kapitalne investicije.

Nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava obavezni su Poreznoj upravi RS prijaviti obavezu doprinosa za 2021. godinu u skladu s propisima o doprinosima, te izmiriti obaveze po osnovu naknade za protivgradnu zaštitu za 2021. godinu u skladu sa propisima o protivgradnoj zaštiti.

Na raspolaganju je 8,5 miliona maraka (Foto: Aleksandra Kekić)

Poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar, svake godine, od 1. januara do 15. maja, obavezno prijavljuju nadležnoj organizacionoj jedinici APIF-a podatke o načinu korištenja registriranog zemljišnog posjeda, tj. podatke o zasijanim, odnosno zasađenim poljoprivrednim kulturama, vrstama i trenutnom brojnom stanju stočnog fonda. Porodično gazdinstvo upisuje se kao komercijalno ili kao nekomercijalno.

Do 10. marta regresirano dizel gorivo poljoprivrednicima u RS

Na raspolaganju je 8,5 miliona maraka, a zavisno od broja zahtjeva, bit će izdvojena i sredstva iz Kompenzacionog fonda. Konkurisat mogu i povrtari koji proizvode i prerađuju povrće, ali i organski proizvođači i prerađivači koji mogu dobiti maksimalan iznos do 5.000 maraka. 

I ove godine svi koji ispune uslove konkursa dobit će rješenja o rezervaciji sredstava. Komercijalna gazdinstva dobit će povrat 30 posto od uloženog, nekomercijalna 15, a s 40 i 20 posto bit će podstaknuta gazdinstva u područjima iznad 600 metara nadmorske visine.

Prijave na javni poziv, šalju se ispunjavanjem obrasca koji je ranije objavljen i možete ga preuzeti na stranici Agencije za agrarna plaćanja, odnosno ovdje


Tagovi

Poticaji Kapitalne investicije Javni poziv Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS Poljoprivreda Registar


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete