Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 23.04.2021. 11:20

Prijedlog zakona o poljoprivredi te o uzgoju domaćih životinja u drugom čitanju

Konačni prijedlozi zakona poslani su iz Vlade u Sabor.

Foto: Bigstock / alptraum
  • 347
  • 434
  • 0

Konačni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi Vlada Republike Hrvatske uputila je Hrvatskom saboru u drugo čitanje, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Podsjećaju, Prijedlogom izmjena propisuje se donošenje Strategije poljoprivrede kao akta strateškog planiranja od nacionalnog značaja, donošenje Plana za sprječavanje i smanjenje nastajanje otpada od hrane kojim će se propisati ciljevi i obvezne mjere te praćenje količine otpada od hrane, kao i Programa potpore projektima koji doprinose sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane. 

Nadalje, stvaraju se uvjeti za širu primjenu elektroničke poljoprivredne iskaznice (ePI) u svrhu omogućavanja digitalizacije poslovnih procesa, elektroničkog podnošenja zahtjeva za potpore za sve korisnike mjera ruralnog razvoja i korištenja drugih elektroničkih usluga za poljoprivrednike, što će rezultirati administrativnim rasterećenjem.

Što se tiče novih pravila vezanih za alkoholna pića, ona se prvenstveno odnose na uređivanje u dijelu priznavanja novih oznaka zemljopisnog podrijetla za jaka alkoholna pića.

"Sukladno odluci Ustavnog suda Republike Hrvatske, prilagođavaju se pravila za donošenje odluka Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kojima se rješava o zahtjevima za korištenje mjera poljoprivredne politike“, stoji u priopćenju.

Također, na drugo čitanje upućen je i konačni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uzgoju domaćih životinja koji se odnosi na odredbe vezane za uzgoj sive pčele u RH.

Prema njemu, pojašnjavaju iz Ministarstva, Registar uzgajivača matica vodit će priznato uzgojno udruženje (za sada je jedino priznato uzgojno udruženje Udruga uzgajivača selekcioniranih matica pčela Hrvatske), a uvjeti uzgoja sive pčele i uvjeti za oplodne stanice dodatno će se propisati pravilnikom i u konačnici osigurati pravnu osnovu za definiranje uvjeta uzgoja i zaštite, omogućiti priznatom uzgojnom udruženju vođenje Registra uzgajivača matica te regulirati operativnu provedbu poslova pašnog reda.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zakon o poljoprivredi Zakon o uzgoju domaćih životinja Prijedlog Drugo čitanje Vlada RH Sabor Siva pčela


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.