Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraga
  • 18.02.2021. 07:30

Prijevara s gnojivom: Racija zbog ilegalnog zbrinjavanja u Belgiji i Nizozemskoj

Vlasti istražuju mrežu tvrtki koje se sumnjiči za ilegalno odlaganje stajskog gnojiva. Tereti ih se za krivotvorenje dokumenta, čime su ostvarili znatnu zaradu.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 903
  • 344
  • 0

U Nizozemskoj i Belgiji vlasti istražuju mrežu tvrtki za koje se sumnja da su ilegalno odlagale stajsko gnojivo. Smatra se da krivotvorili rezultate analiza i druge dokumente, priopćila je nizozemska Uprava za sigurnost hrane (NVWA).

Naime, kada se u stočarskoj proizvodnji pojavi više ovoga nusproizvoda nego što je dozvoljeno upotrijebiti na vlastitom zemljištu, višak mora biti usmjeren prerađivačima ili ratarima koji još uvijek imaju prostora za primjenu na svojim njivama. Naravno, usluga zbrinjavanja košta.

Osumnjičeni posrednici, prijevoznici i prerađivači u ovom su slučaju vjerojatno manipulirali dokazima o njegovu odlaganju. Primjerice, na papiru piše da su pravilno zbrinuli gnoj, a u stvarnosti on odlazi na kriva mjesta, a prevaranti ostvaruju priličnu zaradu. Što je najgore, ne zna se gdje je gnojivo zapravo završilo. 

Također, jedna je nizozemska prerađivačka tvrtka optužena i za prijevaru sa subvencijama. U njezinu su bioplinu pronađeni ostaci koji nisu dopušteni zakonom o državnoj potpori. Dodatno, sumnjiči ih se i za to da su namjerno vodili netočne evidencije.

Osnovan međunarodni istraživački tim

Slijedom ovih događaja izvršene su racije na nekoliko lokacija u te dvije zemlje, a samo u Nizozemskoj je bilo osam policijskih provjera i to u južnim provincijama Sjeverni Brabant, Utrecht i Limburg. Osumnjičenima su oduzete nekretnine, vozila i knjigovodstvena dokumentacija.

Zanimljivo je da su se iste tvrtke pojavile u odvojenim kaznenim istragama u te dvije zemlje. Stoga je osnovan međunarodni istražni tim uz podršku Europola i Eurojusta.

Kako je priopćila NVWA, u Nizozemskoj se redovito pojavljuje višak stajnjaka. Da bi zaštitili prirodu i spriječili širenje bolesti, poljoprivrednici se moraju pridržavati pravila što uključuje troškove legalnog odlaganja i prerade, a što ta zemlja pokušava provoditi kao europski standard


Tagovi

Stajsko gnojivo Nizozemska Belgija Prevara Zbrinjavanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]