Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Remont mehanizacije
  • 11.01.2023. 09:00

Priprema mehanizacije za novu sezonu: Na što obratiti pažnju?

Prema riječima inženjera poljoprivredne tehnike Janka Garafijata, s pripremama za sljedeću sezonu treba početi što je ranije moguće.

Foto: Janko Garafijat
  • 480
  • 59
  • 0

Iako su njive utihnule tijekom zime, na gospodarstvima se polako planira i priprema za sljedeću poljoprivrednu sezonu. Naravno, kako bi se te operacije završile uspješno, ali i na vrijeme, neophodna je ispravna mehanizacija. Kako savjetuje stručnjak, inženjer poljoprivredne tehnike Janko Garafijat treba obratiti pažnju na nekoliko stvari prilikom pripremanja traktora i priključnih strojeva za početak proljeća.

"S pripremama mehanizacije za proljeće treba krenuti što prije, najbolje odmah po završetku radova na polju. U drugoj polovici prosinca ili početkom siječnja, što opet sve ovisi od količine posla. Oni koji ga imaju manje, mogu pričekati i veljaču", kaže Garafijat dodajući da što su strojevi suvremeniji, s remontom treba krenuti prije, zbog dostupnosti dijelova na tržištu.

Napominje da ovisno od veličine i suvremenosti voznog parka, pripremu treba prilagoditi tako da strojevi koje će se prve koristiti u proljeće, budu prvi spremni za rad.

Prvo remont traktora 

"Tu prije svega mislim na traktore kao glavne nositelje svih operacija. Od priključnih strojeva to su uglavnom rasipači, sjetvospremači, strojevi za gnojidbu tla i za predsjetvenu pripremu", kaže stručnjak za mehanizaciju i dodaje da bi bilo dobro da sijačice i prskalice također budu u stanju pripravnosti među prvima, jer njihova upotreba ide odmah nakon gore navedenih priključnih strojeva.

Remont treba organizirati prema prioritetima 

"Kod rasipača treba obratiti pažnju na stanje diskova i lopatica, odnosno uređaja za rasipanje, jer od njih ovisi sama kvaliteta rada, točnije, kvaliteta rasipanja mineralnog gnojiva kojima cijena, kako i sami vidimo u posljednjih nekoliko godina, nije nimalo mala", kaže ovaj inženjer skrećući pažnju na drljače i sjetvospremače.

Koliko košta servis traktora, što podrazumijeva i na što paziti?

Kod drljača, kako kaže, treba provjeriti stanje klinova. Potrošne klinove zamijeniti novim, ali dolazi u obzir i opcija ako netko prakticira kovanje, bitno je samo da se dobije prava dužina, jer od njih ovisi kvaliteta rada. Kod sjetvospremača treba zamijeniti potrošene radne dijelove, kopljice, pačje noge. Garafijat kaže da treba provjeriti ležaje na rotorima i kod drljača i kod sjetvospremača i da ako sjetvospremači imaju kotače, i njih treba provjeriti.

"Na prskalicama treba provjeriti stanje pumpe i po potrebi ako treba, obaviti remont. Znači da se zamijene membrane i ventili na vrijeme, da se ne bi poslije ako uđe voda u pumpu, napravio problem. Također bi trebalo provjeriti u kakvom su stanju raspršivači. Ako ne rade dobro, potrebno ih je zamijeniti novima", kaže naš sugovornik dodajući da bi trebalo provjeriti i razvodnik funkcionira li kako treba, kao i ispravnost manometra.

Provjeriti i prskalice i sijačice

Na sijačicama, kako Garafijat kaže, treba provjeriti ispravnost sjetvenog aparata. Ako su pneumatske, provjerite stanje crijeva za zrak jer od njih ovisi kvaliteta sjetve. Ukoliko su probušena, kvaliteta sjetve će se značajno smanjiti. Također navodi da treba provjeriti stanje raonika i ulagača sjemena, od kojeg najviše ovisi kako će sjeme dospjeti u zemljište. I prskalice i sijačice su po našem stručnjaku jednako važne.

Remont IMT-a 542: Koje greške poljoprivrednici čine i kako ih ispraviti?

"Za kombajne je najbolje da se prate preporuke proizvođača. Najbolje je napraviti svoj plan održavanja i pratiti ga. Uglavnom, tu se trebaju mijenjati dotrajali remeni, ležajevi, spirale, poklopci elevatora ovršene i neovršene mase. To već sami poljoprivrednici najbolje znaju što je s njihovim strojevima", kaže on.

Treba zamijeniti dotrajale dijelove

"Posljednje što bih napomenuo je da poljoprivrednici poštuju preporučene brzine koje traktori s određenim priključnim strojevima trebaju ostvariti prilikom rada. U suprotnom ćete ih bez potrebe samo pokvariti, a to vam uopće nije u interesu", kaže naš sugovornik i dodaje da se više puta događalo da je dolazilo do kvarova zbog pogrešne eksploatacije, odnosno korištenja strojeva. 


Tagovi

Mehanizacija Nova sezona Priprema mehanizacije Janko Garafijat Rezervni dijelovi


Autorica

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirana biologinja, zaljubljenica u prirodu, uvijek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima.