Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 03.08.2021. 15:00

Prodaja traktora u RH: Brojke kažu kupljeno je 1.500 novih, no gotovo tisuću su quadovi?

Carina i Centar za vozila quadove službeno vode pod traktore pa je statistika za prvih šest mjeseci takva kakva je. Kada su u pitanju ovi rabljeni strojevi - prodaja je i dalje u porastu.

Foto: Depositphotos/dobrovizcki
  • 4.075
  • 736
  • 2

Prema statističkim podacima koje na uvid dobiva Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH u prvoj je polovici ove godine novoregistrirano 1.526 traktora. Međutim, ovdje su uračunati i quadovi (motori na četiri kotača, četverocikli) koje Carina i Centar za vozila službeno vode pod traktore (!), pa dakle, čista računica pokazuje 539 prodanih (stvarnih) traktora i gotovo dvostruko više (987) quadova.

Iako je to povećanje prodaje novih traktora u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 20 komada, ipak je još uvijek niže nego u 2019. godini kada je prodano 599, ako se izuzmu Belarusi koji prema informacijama Udruge nisu ni bili namijenjeni hrvatskom tržištu. Dakle, u prvih je šest mjeseci ove godine prodano 60 komada odnosno 10 posto manje nego u isto vrijeme 2019.

Letimičnim pogledom na tablicu radi usporedbe ove godine u odnosu na lanjsku, vidimo da su značajnije povećanje zabilježili brandovi Arbos, Case, Claas, Hittner, Lovol i Valtra.

"I dalje je prisutan porast prodaje jeftinijih i traktora manjih snaga, što možemo pripisati potporama od 15.000 EUR-a za 'male' poljoprivrednike. No, rabljeni traktori su priča za sebe. I dalje su najtraženija roba na tržištu poljomehanizacije", komentira ispred Udruge Franjo Dominković dipl. oec., direktor tvrtke Poljoopskrba Međunarodna Trgovina d.o.o.

Navodi kako ih je u prvom polugodištu ove godine vlasnike promijenilo 2.401 što je za 222 komada odnosno 10 posto više nego lani, ali i više nego u prvom polugodištu 2019. godine. Dodaje kako je veliki broj ovih iz uvoza odnosno iz nabave s EU tržišta što potvrđuju i podaci o izdanim suglasnostima Zavoda za mehanizaciju Agronomskog fakulteta.

U prvih šest mjeseci posljednje četiri godine je, kaže ukupno "realizirano" 7.549 rabljenih u odnosu na 2.129 novih traktora za isti period.

"To je 3,55 puta više starih nego novih. Biznis je to koji se ne isplati jer će sve te traktore trebati i održavati. U pet godina, u kojem razdoblju ih oni koji su dobili EU potpore ne smiju prodati, u 10 godina koliko trgovca obvezuje Zakon, a još puno godina potom koliko naši poljoprivrednici koriste ovakve strojeve“, zaključuje Dominković i podsjeća da većina tvornica u kojima su proizvedeni već više godina ne egzistira i za većinu je nemoguće naći originalne dijelove.

U dokumentima ispod teksta pogledajte koji su modeli najtraženiji odnosno što se najviše prodavalo. 


Dokumenti


Tagovi

Prodaja traktora Tržište mehanizacije Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH Franjo Dominković


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.