Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 06.06.2018. 15:25

Proglašena prva elementarna nepogoda: tuča uništila kukuruz, uljanu repicu, pšenicu, lješnjake, jabuke, maline, krumpir

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs proglasio je elementarnu nepogodu od tuče.

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
  • 1.291
  • 62
  • 0

Na zahtjev Općina Velika Pisanica i Veliko Trojstvo, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, danas 6. lipnja, proglasio je  elementarnu nepogodu od tuče. Prva je to elementarna nepogoda proglašena ove godine.

Naime, 1. lipnja područje navedenih općina zahvatilo je olujno nevrijeme s tučom koje je prouzrokovalo velike štete na poljoprivrednim usjevima i građevinskim objektima. Nakon proglašenja elementarne nepogode sada se obvezuje Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da izradi prvo priopćenje s procjenom nastale štete. Nakon toga izvješće se dostavlja Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, nakon čega se ono prosljeđuje na državnu razinu, navodi se u priopćenju Županije.

Jedno od imanja na kojem su stradali usjevi je ono u vlasništvu Poljoprivredne zadruge Velika Pisanica d.o.o. Riječ je o 70 hektara zemljišta zasađenih kukuruzom. 

Stradali usjevi, voće, povrće

"Mi obrađujemo 450 hektara zemljišta, od toga 210 kukuruza, 73 uljane repice, 150 pšenice i 35 soje. Od toga je u tuči stradalo uljane repice 73 hektara, kukuruza oko 70 hektara i pšenice 15 hektara. Procjenjujemo da bi štete na kukuruzu bile oko 40%, na uljanoj repici oko 25% i na pšenici oko 30-40%. Osigurali smo usjeve po mjeri A i mjeri B. mjera A je europski dio koji je popraćen s mjerom 17, upravljanje rizicima. Da bi se tu ostvario povrat treba biti proglašena elementarna nepogoda tako da smo na putu da to realiziramo i da povratimo štetu“, rekao je direktor Poljoprivredne zadruge Velika Pisanica d.o.o. Anto Marušić.

Nevrijeme s tučom poharalo krumpir i vinovu lozu, stradale i masline...

Stradale usjeve danas je obišao župan Damir Bajs, ujedno i proglasio elementarnu nepogodu od tuče:  "Ovo je prva elementarna nepogoda koju ćemo proglasiti u 2018.godini, za općine Veliko Trojstvo i Veliku Pisanicu. Moram reći da smo prošle godine osam puta proglasili elementarnu nepogodu, ukupna vrijednost bila je preko 168 milijuna kuna, a povrat od države bio je oko 6 milijuna. To znači da se ne vraća onaj dio koji bi bio razmjeran šteti. Stoga moramo ići prema nečemu drugome, a to je osiguranje usjeva. Tako uz državne mjere i mjere Europske unije, i Županija je u 2018. uvela sufinanciranje osiguranja za naše poljoprivrednike, OPG-ove i vjerujemo da će ta mjera polučiti uspjeh. Mislim da bi država trebala uz europske mjere, još pojačati aktivnosti, temeljem iskustva zapadne Europe, dati naglasak na osiguranju od elementarnih nepogoda, jer tuča, mraz i slično postaju već potpuno uobičajena stvar kod poljoprivrednika i to je događanje koje nije iznimka već zapravo postaje pravilo“, rekao je župan Bajs.

"Teško je reći kolika je šteta. Na pšenici je šteta barem 50%, tu nema oporavka. Na kukuruzu je također velika šteta. Nešto će se oporaviti, koliko ne znam. Bit će 30-40% štete. Krumpir i vrt su potpuno uništeni“, rekao je poljoprivrednik Ivan Ratajec , čije je imanje župan Damir Bajs također obišao. Velike štete na svom imanju pretrpjela je i Srebrenka Šantak: "5.360 sadnica lješnjaka i 2.300 sadnica aronije. Stradalo je i 50 stabala jabuka, sve maline, jagode, kupine. Čini mi se da je šteta od 80 do 100 posto. Nadamo se da ćemo naći rješenje“, istaknula je Šantak. 

Županija sufinancira premije osiguranja 

Kako podsjećaju, u 2017. godini područje Bjelovarsko-bilogorske županije zahvatilo je više vrsta nepogoda, mraz, poplava, tuča i suša, koje su nanijele velike materijalne štete u poljoprivredi, ali i na gospodarskim objektima. Stoga je župan Damir Bajs proglasio prošle godine 8 elementarnih nepogoda na području Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Ukupna visina utvrđenih šteta tako je na području Bjelovarsko-bilogorske županije prošle godine iznosila 168.707.564,21 kuna. Odlukom Vlade Republike o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u 2017. godini za područje Bjelovarsko-bilogorske županije dodijeljeno je ukupno 5.962.799,00 kn. Inače, u posljednjih deset godina poljoprivredni proizvođači iz ove županije uslijed elementarnih nepogoda zabilježili su preko milijardu kuna šteta, dok im je putem državne pomoći nadoknađeno svega 30 milijuna kuna.

Osigurajte svoju proizvodnju - država vam plaća 70% premije!

Zbog sve većih posljedica elementarnih nepogoda pokazuje se nužnim osiguranje usjeva i ostalih poljoprivrednih kultura naših poljoprivrednih proizvođača. Upravo zbog toga Bjelovarsko-bilogorska županija od ove godine kreće s novom mjerom sufinanciranja premija osiguranja poljoprivrednih usjeva kako bi svojim poljoprivrednicima pomogla da osiguraju svoja polja, voćnjake, vinograde i druge poljoprivredne kulture sve s ciljem da u slučaju elementarnih nepogoda imaju adekvatnu nadoknadu štete.  Za tu mjeru u ovogodišnjom proračunu osigurano je 700 tisuća kuna, stoji u priopćenju. 


Izvori

Bjelovarsko-bilogorska županija


Tagovi

Elementarna nepogoda Bjelovarsko-bilogorska županija Tuča


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]