Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biogorivo
  • 26.03.2018. 18:00

Proglasili slamu otpadom od kojega žele praviti biogorivo, EU poljoprivrednici se protive odluci

"Slama je nusproizvod, a ne otpad jer se koristi za stelju životinja i vraća se u tlo kao organska tvar", izjavili su u udruzi poljoprivrednika Copa-Cogeca nakon što je Europska komisija slamu stavila na listu otpada.

Foto: Pixabay/gayulo
  • 1.033
  • 107
  • 0

Europska komisija proglasila je slamu otpadom koji se može koristiti za proizvodnju "naprednog biogoriva" kako bi se dekarbonizirao sektor prometa. No, udruga poljoprivrednika Europske unije ipak traži razliku te ističu kako je slama poljoprivredni nusprodukt, a ne otpad jer su koristi od nje višestruke. 

"Slama je nusproizvod, a ne otpad jer se koristi za stelju životinja i vraća se u tlo kao organska tvar", izjavili su u udruzi poljoprivrednika Copa-Cogeca za Euroactiv

Slama ima nizak rizik ILUC-a?

Komisija ističe da konvencionalna biogoriva imaju visok efekt neizravne promjene na uporabu zemljišta (ILUC) pa je zato predložila njihovo postupno ukidanje. Komisija brani popis naprednih biogoriva koje je iznijela, rekavši da se sve ove vrste otpada i ostataka smatraju s niskim rizikom ILUC-a.

Studija Globiom Report, koju je izradila izvršna vlast EU i usmjerena je na ILUC, čini razliku između održivih i neodrživih ostataka usjeva. Ta studija kaže da su održivi ostaci oni koji su prikupljeni tako da iza njih ostaje 33% - 50% ostataka na terenu da napune tlo te neodrživi ostaci koji imaju velik ILUC utjecaj. 

Značajan dio ostaviti na terenu

Zajednički istraživački centar izjavio je da ostatci nisu otpad, jer značajan dio treba ostaviti na terenu za očuvanje strukture tla i plodnosti.

"Dio ostataka može se ukloniti za proizvodnju bio-baziranih materijala i energije, dok značajan dio mora ostati na terenu za očuvanje strukture i plodnosti tla i održavanje ekosistemskih odnosa", istaknuli su.

Tvrtka Ethanol Europe Renewables Ltd (EERL), privatna tvrtka koja proizvodi konvencionalni etanol, kaže da slama igra značajnu ulogu u poljima poljoprivrednika i kao hrana za životinje i očuvanje tla.

Nisu sva konvencionalna biogoriva štetna

Eric Sievers, direktor investicija sa EERL-a, komentirao je: "Ahilova peta cijelog RED II pristupa biogorivima je to da su napredna biogoriva doista skupa i trajno će biti teško pronaći prava mjerila. Slama nije čudesan izvor niti otpad. Tlo treba slamu, životinje ju jedu", naglasio je.

U Etanol Europe kažu kako je Bruxelles pogrešno stavio sva konvencionalna biogoriva u istu kutiju i označio ih "štetnim", jer biogoriva poput onoga iz kukuruznog etanola nisu štetna. Također se navodi da biogoriva koja se temelje na ostacima nisu jeftina, a ako bi se morali pridržavati kriterija održivosti, tada bi ta napredna biogoriva proizvedena iz "otpada" postala daleko skuplja, što je u suprotnosti s glavnim ciljem zakonodavstva RED II.

Ne treba nam politika koja koristi umjetne množitelje

"Potrebno je osigurati da obnovljivi izvori zamjenjuju fosilna goriva, a ne politika koja koristi umjetne množitelje kako bi ostvarili rezultate i dali dojam uspjeha, istovremeno povećavajući ovisnost EU o fosilnim gorivima", naglasio je glavni tajnik Copa i Cogeca Pekka Pesonen.

Poljoprivrednici EU također se protive uporabi palminog ulja i njegovih derivata, s obzirom da problemi održivosti kao što su krčenje šuma u zemlji porijekla ostaju neriješeni. "Evropska poljoprivreda ne bi smjela biti kriva za krčenje šuma u zemljama koje nisu članice EU", rekao je Pesonen.
 


Tagovi

Slama Biogorivo Slama kao otpad Copa i Cogeca Pekka Pesonen Palmino ulje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]