Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HOP
  • 05.11.2021. 12:00

Program “Hrvatski otočni proizvod“ u dva javna savjetovanja

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije otvorilo je dva nova savjetovanja vezana za oznaku “Hrvatski otočni proizvod“.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
  • 118
  • 20
  • 0

Pravilnik o provedbi Programa “Hrvatski otočni proizvod“ u javnom je savjetovanju, priopćili su iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Kako pojašnjavaju, ovim Pravilnikom propisuje se provedba Programa "Hrvatski otočni proizvod" (HOP) u vezi s djelokrugom, brojem članova i sastavom stručnih povjerenstava za dodjelu oznake, način vođenja evidencije subjekata kojima je dodijeljena i način provođenja kontrole nad njezinim korištenjem.

Naime, Ministarstvo dodjeljuje oznaku HOP otočnim proizvodima i nematerijalnom dobru, u svrhu očuvanja otočne tradicije i identiteta u skladu s Programom HOP. Figurativni prikazi ove oznake, prema Prilogu I. ovoga Pravilnika, upisani su u službenoj zbirci podataka o registracijama žigova koju vodi tijelo državne uprave nadležno za poslove zaštite prava intelektualnog vlasništva kao jamstveni žig, čiji je nositelj Ministarstvo. Nositelj jamstvenog žiga iz stavka 2. ovoga članka, sukladno odredbama propisa o zaštiti prava iz žiga ima pravo zahtijevati da se svim trećim stranama koje nemaju njegovu suglasnost spriječi uporaba navedenog žiga u trgovačkom prometu.

"Otočni proizvod mora udovoljavati svim važećim propisima te zahtjevima propisanima ostalim aktima, procedurama i standardima, a koji se odnose na proizvodnju, skladištenje, distribuciju, stavljanje na tržište, sigurnost, zaštitu zdravlja, zaštitu okoliša i zaštitu potrošača te svim ostalim propisanim zahtjevima koji se odnose na taj proizvod", pojašnjavaju dodajući kako može biti materijalni i nematerijalni.

Može biti materijalni i nematerijalni

Kada je riječ o materijalnom, on se izrađuje ili proizvodi na otoku. Iznimno od stavka 1. ovoga članka, u slučaju nepostojanja tehničkih mogućnosti za izradu otočnog proizvoda na otoku, dopušta se izrada ili proizvodnja materijalnog otočnog proizvoda izvan otoka, o čemu otočni subjekt dostavlja dokumentaciju sukladno članku 13. stavku 1. točki a) ovog Pravilnika. Materijalni otočni proizvod, ovisno o vrsti proizvoda, mora biti zapakiran u originalnu ambalažu te označen sukladno posebnim zakonima kojima se uređuje područje označavanja proizvoda.

S druge pak strane, za nematerijali nositelj aktivnosti mora imati sjedište odnosno djelovati na otoku. 

"Otočni subjekt mora biti upisan u odgovarajuće registre ili upisnike koje vode nadležna tijela te posjedovati odgovarajuće registracije i/ili odobrenja za djelatnost koju obavlja", stoji u savjetovanju. 

Iznimno od stavka 1. ovoga članka, otočni subjekt – fizička osoba koji je vlasnik i nositelj prava na nematerijalnom kulturnom dobru te drugi imatelj kulturnog dobra prema posebnom zakonu kojim se uređuju poslovi zaštite i očuvanja kulturnih dobara, ne mora imati registriranu djelatnost iz stavka 1. ovoga članka. Otočnom subjektu iz stavka 2. ovoga članka dodjeljuje se oznaka HOP u postupku propisanom ovim Pravilnikom i isključivo za otočni proizvod koji zadovoljava uvjete ovoga Pravilnika.

Kontrole na terenu

Korisnik oznake HOP dužan je za vrijeme trajanja rješenja bez odgode obavijestiti Ministarstvo o svim eventualno nastalim promjenama vezanim uz otočni proizvod za koji je ona dodijeljena kao i promjenama vezanim uz korisnika oznake (pravna osobnost, registracija korisnika oznake HOP, promjene u proizvodnji otočnog proizvoda, promjene svojstava otočnog proizvoda i kontakt podatke).

U slučaju nedostavljanja obavijesti o promjenama iz stavka 2. ovoga članka, a po saznanju Ministarstva za nastalu promjenu, Ministarstvo će ukinuti rješenje iz članka 18. i odbiti ponovni zahtjev za dodjelu oznake HOP za bilo koji otočni proizvod ako ga podnese u sljedećem javnom pozivu.

Više informacija možete potražiti ovdje.

Što se tiče kontrola, resorno Ministarstvo provjerava korištenje oznake HOP sukladno odredbama ovoga Pravilnika.

"Za vrijeme trajanja rješenja o dodijeli oznake HOP Ministarstvo može zatražiti od korisnika dostavu materijalnog otočnog proizvoda te dokumentaciju iz članka 13. ovoga Pravilnika i Javnog poziva, u svrhu provođenja kontrole ispravnosti i provjere održivosti svojstava otočnog proizvoda za koji je doneseno rješenje", stoji u savjetovanju koje je otvoreno do 4. prosinca ove godine. 

Bespovratna financijska sredstva HOP-a

Također, vezano za isti program, Ministarstvo je otvorilo savjetovanje na temu Nacrt Pravilnika o načinu vrednovanja zahtjeva za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava, načinu rada te sastavu i broju članova povjerenstva za provedbu javnog poziva za promociju programa "Hrvatski otočni proizvod". 

Prihvatljive aktivnosti promocije programa HOP koje se sufinanciraju putem dodjele bespovratnih financijskih sredstava su:

  • skupna događanja koja pridonose ostvarenju ciljeva programa (sajam, manifestacija, konferencija, radionica, edukacija/seminar i dr.),
  • projekti i/ili programi promotivno-informativnog karaktera o programu.

Prihvatljivi korisnici bespovratnih financijskih sredstava su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i javne ustanove te udruge, savezi udruga, zadružni savezi i turističke zajednice, koje u okviru svoje djelatnosti promoviraju oznaku HOP, a ne obavljaju gospodarsku djelatnost.

Visina sufinanciranja iznosi do najviše 85 posto od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova provedbe aktivnosti iz članka 3. ovog Pravilnika.

Savjetovanje je otvoreno do 19. studenog, a više informacije možete pronaći ovdje.


Tagovi

Hrvatski otočni proizvod Program Savjetovanje Materijalni proizvod Nematerijalni proizvod Bespovratna sredstva


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]