Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ogrjev
  • 17.11.2022. 12:00

Proizvođači peleta čekaju izvoz - inspektori na terenu

Na zalihama je 30.000 tona peleta, a proizvođače očekuje gašenje proizvodnje ako se ne odobri izvoz. Krenule su i kontrole

Foto: Depositphotos/tchara
  • 109
  • 7
  • 0

Proizvođači i prodavci peleta su se prilagodili ograničenju cijenu tone na 480 maraka plus PDV, uprkos, kako ističu, poslovanju ispod granice rentabilnosti. Glas Srpske izvještava da se također nadaju brzom ukidanju ograničenja izvoza, jer će, u suprotnom, morati ugasiti pogone. Upozoravaju da na domaćem tržištu nema potražnje za tim energentom.

Problemi tržišta

Iz Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u BiH poručuju da će biti prinuđeni da obustave proizvodnju, a predsjednik Goran Ivanović je rekao da su na ovaj korak prinuđeni zato što održavanje ove proizvodnje mjesečno košta i do 400.000 maraka što ne može niko da podnese. Pozvao je sve proizvođače da ne kalkulišu i da puste i posljednjeg domaćeg kupca da obezbijedi ogrjev.

"Trenutno na zalihama u BiH ima oko 30.000 tona, a proizvodnja ne može da funkcioniše bez plasmana na inostrano tržište", naglasio je. 

Uprkos ograničenju - utvrđeno prekoračenje cijene peleta

Inače, domaće tržište ovog proizvoda je aktivno do polovine juna, potom se kupci spremaju za godišnje odmore, a onda se ponovo probude krajem avgusta. U međuvremenu velika je potražnja iz Evropske unije. Ivanović je naveo da bi sada bili u mnogo korektnijoj situaciji da je ljetos dozvoljen izvoz. Istakao da se proizvođači bore da sačuvaju inostrane partnere te da su dobili podršku Evropskog vijeća za pelet i Bioenergy Europe.

Dizali kredite za kupnju

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača "Don" iz Prijedora Murisa Marić rekla je da odjednom nikome nije rentabilna proizvodnja, a svima je poznato da je dosta ove vrste energenata proizvedeno dok je sve bilo jeftinije. Kupci su dizali kredite da bi kupili pelet i drugi ogrjev, ali očekivanja pojedinaca da će prodavati tonu po 1.000 KM nisu realna za domaće i inostrano tržište.

Također, krenule su i kontrole, a inspektori su na terenu. Tako je u ponedjeljak, oduzeto oko 30 tona peleta bez dokumentaciju o porijeklu, rekao je glavni tržišni inspektor u Srpskoj Radivoje Gavrić.


Tagovi

Pelet Cijena peleta Prodaja peleta Kontrola Inspekcija Goran Ivanović


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]