Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodi hrvatskog seljaka
  • 20.10.2020. 10:30

Proizvodi hrvatskog seljaka - oznaka jamstva kupovine domaćeg

Certifikat jamči da se kupuje od proizvođača, a njemu daje vizualnu prepoznatljivost i dodatnu marketinšku vrijednost, kaže predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Niko Pervan.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
  • 602
  • 652
  • 1

Žuta majica i zelena pregača, ali i na štandu jasno istaknuto priznanje, prepoznatljiv su znak certificiranog proizvođača na hrvatskim tržnicama. Točnije, oni su nositelji oznake "Proizvodi hrvatskog seljaka", koje svojim proizvođačima/prodavateljima Udruga hrvatskih tržnica (UHT) dodjeljuje od 2006. godine. 

"Certifikat jamči da se kupuje od proizvođača, a njemu daje vizualnu prepoznatljivost i dodatnu marketinšku vrijednost. Ne ulazimo u dubinsku analizu robe, no da bi se dobio mora se imati zemlja, registriran OPG te se obavi kontrola na terenu i napravi foto elaborat", pojašnjava predsjednik UHT-a Niko Pervan dodajući da je riječ o američkom modelu koji su prilagodili našoj priči. 

K tome, u Karlovcu odnosno tamošnjoj tržnici na čijem je čelu, certificiranje su odradili u suradnji s Udrugom za zaštitu potrošača "Korana", čime se dodatno daje na vjerodostojnosti domaćeg proizvoda. Inače, ovogodišnje je još u tijeku jer ga je odgodila pandemija i proljetni lockdown, a ukupan broj onih koji imaju to priznanje na razini Hrvatske trenutno je 722.

Prema Pravilniku, svako poljoprivredno gospodarstvo koje želi dobiti uporabno pravo oznake, mora najkasnije do 31. ožujka podnijeti pisani zahtjev putem udruge ili tržnice ukoliko se radi o sezonskoj proizvodnji voća ili povrća. Radi li se o preradi ili proizvodnji trajnih proizvoda, može se podnositi tijekom cijele godine. 

Tržnice dobivaju novo ruho?

Na naš upit, strahuju li od novog zatvaranja, uzvraća: "Osobno mislim da do zatvaranja više neće dolaziti. Dogodilo nam se to u zaista najgorem trenutku, proizvođači mlijeka odjednom nisu imali kamo s 1.000 litara, oni koji su imali piliće - nisu imali kamo s mesom, bližio se Uskrs, propadala je salata, rotkvice. Najgore moguće vrijeme", prisjeća se prvi čovjek Udruge koja je žustro agitirala tada na Nacionalni stožer i Ministarstvo poljoprivrede da se tržnicama dozvoli otvaranje i spriječi propadanje malih OPG-ova, u čemu su u konačnici i uspjeli.

Kaže nam i da su 29. rujna imali sastanak s ministricom Marijom Vučković. Ideja je da upravo Ministarstvo bude krovna organizacija ovoga certificiranja, a nositelj projekta i dalje Udruga hrvatskih tržnica. 

"Ujedno smo razgovarali o mogućnosti obnove infrastrukture hrvatskih tržnica kroz Program ruralnog razvoja 2021.-2027. godina što bi zahtijevalo sredstva u visini od 300 milijuna eura", otkriva nam dodajući da većina tih prepoznatljivih prostora prodaje nije obnavljana od 70-ih godina prošlog stoljeća. Model je to, doznajemo, kojeg su Poljaci već iskoristili i uz pomoć EU sredstava obnovili odnosno izgradili 141 tržnicu. 

"Nadamo se da će biti tako i kod nas. Ministrica ima želju, energiju, puna je elana i volje, ali pitanje je koliko je ima ekipa oko nje jer samo se ministri mijenjaju, a teško je zamijesiti bolju pitu ako uvijek imate iste sastojke", slikovit je Niko Pervan. 

Certifikat se može i oduzeti 

A među onima s najviše certificiranih proizvođača je Tržnica Osijek. "Proizvod hrvatskog seljaka" nosi njih 77. "Ima i oduzimanja certifikata", kaže nam direktor Igor Medić. Naime, jedan je prodavač prijavio da je on taj koji uzgaja, a kontrola na terenu je utvrdila drugo.

"Manjak ove priče je u tome da mi ne možemo utvrditi da je, primjerice, samo njegova rajčica ona koju prodaje. Dakle, nemamo uvid u količinu proizvoda i onda jedan takav uprlja lijepu priču čiji je cilj promocija domaćeg. Naše nositelje gdje god možemo promoviramo, prvi su kad je u pitanju odlazak na sajmove, stvarno ih se trudimo 'pogurati', priča nam Medić dodajući da su nekoć u provjeru na teren odlazili sa zaposlenicima tadašnje Savjetodavne službe. No, prestali su surađivati. "Nije im se dalo ići po njivama. Danas na teren izlazimo s agronomom koji utvrđuje da je zemlja, staklenik ili plastenik određenog proizvođača, vlasnika OPG. Sve se fotografira", navodi i dodaje da kreću u redizajn web stranice čiji cilj je upravo dodatno, izdvojeno prikazati tko su nositelji ovog certifikata, kako im izgleda OPG, njihovi proizvodi...

Vezano uz Covid-19, i on se nada da se proljeće 2020. neće ponoviti jer je samo tvrtka izgubila milijun kuna prihoda. Zahvaljujući subvenciji Grada Osijeka, kaže, uspjeli su preživjeti, ali bio je to snažan udar na proizvođače koji su u trenutku ostali bez mogućnosti plasmana. K tome, nemaju niti jedan slučaj zaraženog, bilo zaposlenika ili zakupca, a vjeruju da će, s obzirom na sve mjere koje su uveli još proljetos, tako i ostati. 

Jagoda Šaravanja najstarija certificirana prodavačica

Ova tržnica ima i najstariju certificiranu prodavačicu na što su iznimno ponosni. Naime, Jagoda Šaravanja prodaje svoje proizvode od 1982. godine, a od 1. srpnja 2018. Grad Osijek joj je dao besplatno doživotno korištenje klupe na Gornjogradskoj tržnici.

Vitalna 83-godišnjakinja rođena je 1937. godine u Čitluku kraj Međugorja i od 1958. sa suprugom Milanom živi u Osijeku. U siječnju 2018. godine su proslavili 60 godina braka, a na hektaru zemlje koji se nalazi u Valpovačkoj Satnici proizvodi eko povrće i voće.

"Dođite slobodno kad god vam odgovara i pogledajte što žena u voćnjaku u tim godinama radi. Što sve radi i kako radi, to je nevjerojatno", kaže nam i njezin ponosni sin Željko Šaravanja. Znači, uskoro očekujte i našu priču o njoj. 

Kratak video o vrijednoj vlasnici OPG-a, nositeljici certifikata "Proizvod hrvatskog seljaka" napravio je i sam direktor Igor Medić: 


Tagovi

Udruga hrvatskih tržnica Certifkat Proizvod hrvatskog seljaka Niko Pervan Igor Medić Jagoda Šaravanja Tržnica Osijek


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo