Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja gnojiva
  • 23.10.2021. 18:00

Proizvodnja gnojiva seli izvan Europe? Cijene plina pogodile proizvođače

Europi je potrebna uspješna domaća proizvodnja gnojiva koja će opskrbiti europske poljoprivrednike i kratkoročno i dugoročno, izjavio je Jacob Hansen, generalni direktor udruženja Fertilizers Europe.

Foto: Depositphotos/pavlo.baliukh
  • 5.619
  • 369
  • 0

Proteklih tjedana u javnosti se najviše raspravlja o visokim cijenama plina koje su, između ostaloga, pogodile industriju za proizvodnju gnojiva. Prema objavi europskog udruženja proizvođača gnojiva Fertilizers Europe, one čine 80 posto troškova proizvodnje što znači da proizvođači iz Europske unije više nisu konkurentni.

Do sada su se uspješno natjecali s onima iz Rusije, Sjeverne Afrike i Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC) u kojima su cijene plina niže i stabilnije. No, zbog trenutno golemog jaza nisu im u stanju konkurirati, komentirao je za Euractiv generalni direktor spomenutog udruženja, Jacob Hansen.

Kaže da je to glavni razlog privremenih ograničenja i zatvaranja pogona diljem Europe. "Postoji stvarni rizik da će ova situacija, ako se uskoro ne riješi, dovesti do trajnih zatvaranja ili preseljenja našeg sektora izvan Europe", upozorio je.

Bitna je domaća proizvodnja

Osvrnuo se i na nedavno priopćenje Europske komisije o rješavanju rastućih cijena energije. Komentirao je da predložene mjere ne odražavaju hitnost potrebe za pružanjem pomoći toj industriji.

"Europi je potrebna uspješna domaća proizvodnja gnojiva koja će opskrbiti europske poljoprivrednike i kratkoročno i dugoročno", smatra Hansen u ime organizacije. Prema njima, industrija je temelj za održivu opskrbu hranom na našem kontinentu.

Kako upozorava, trenutni nedostatak produktivnosti dovest će do smanjenja europske proizvodnje gnojiva, što bi pak moglo utjecati na prinose u idućoj sezoni, ali i na cijene namirnica.

Dok se svijet bori s posljedicama pretjeranih emisija ugljičnog dioksida, paradoksalno, on se široko koristi u prehrambenoj industriji, a nusproizvod je proizvodnje gnojiva, komentira Hansen. Koristi se za dobivanje mjehurića u pivu i drugim gaziranim pićima do omamljivanja pilića i svinja pred klanje. Također pomoću njega se stvara i AdBlue tekućina koja smanjuje emisije iz ispušnih cijevi vozila.

Karta europskih proizvođača koji su u ovom udruženju - među njima je i Petrokemija iz Kutine (Izvor: Fertilizers Europe)

Napomenuo je da su proizvođači gnojiva i dalje predani europskim naporima za dekarbonizaciju. No, taj prijelaz zahtijeva vrlo velika ulaganja, a ona pak ovise o proizvodnji koja donosi prihod. "Trenutna situacija ugrožava njihovu sposobnost da financiraju buduća ulaganja u donošenju potrebne klimatske neutralnosti do 2050. godine, ne u samoj industriji gnojiva nego i kroz amonijak", upozorili su iz udruženja.

Pozvali su Europsku komisiju i odgovorna tijela država članica da poduzme hitne korektivne mjere koje će omogućiti povratak uvjeta u kojima proizvođači iz EU mogu nastaviti opskrbljivati europske poljoprivrednike visokokvalitetnim i održivim gnojivima iz EU.


Tagovi

Gnojivo Poskupljenje Plin Tvornice Fertilizers Europe Proizvodnja gnojiva


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?