Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 19.10.2022. 18:00

Proizvodnja gnojiva u Europi bi mogla propasti - upozorava Yara

Zbog smanjene proizvodnje u Europi smanjuje se dostupnost gnojiva širom svijeta, što ima direktne, negativne posljedice na globalni sustav hrane i prehrambenu sigurnost

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 664
  • 65
  • 0

Norveški proizvođač gnojiva Yara poziva EU i nacionalne vlade da hitno i odlučno djeluju kako bi osigurali da Europa smanji svoju ovisnost o Rusiji u pogledu hrane i gnojiva. Iz kompanije navode da je snažna europska industrija gnojiva ključna ne samo za osiguranje prehrambene sigurnosti na općoj razini, već i za osiguranje da naš kontinent može preuzeti vodstvo u zelenoj tranziciji.

Ugrožen globalni sustav hrane

Zbog smanjene proizvodnje u Europi smanjuje se dostupnost gnojiva širom svijeta, što ima direktne, negativne posljedice na globalni sustav hrane i prehrambenu sigurnost. Iz Yare poručuju da je upravo domaći sektor ključan za globalnu održivost. Napominju da gnojiva proizvedena na našem kontinentu imaju ugljični otisak koji je samo polovica globalnog prosjeka u usporedbi s ruskim.

"Imperativ je da rat protiv Ukrajine ne uništi put prema smanjenju emisija stakleničkih plinova na nulu. Nezamislivo je da ćemo postići klimatske ciljeve bez jake, zelene europske industrije", rekao je Svein Tore Holsether, predsjednik i izvršni direktor Yare. Dodaje da su nam umjesto slabljenja pozicije lidera u dekarbonizaciji, potrebni koordinirani napori da se postigne nulta emisija i istovremeno smanji ovisnost o Rusiji.

Pozivaju na strategiju EU za gnojiva, jer na mineralnim počiva 50 posto hrane koja se danas uzgaja, što predstavlja ključni korak za osiguranje strateške autonomije u hrani i poljoprivredi.

Industriji gnojiva i poljoprivrednicima treba više novca - EU će promicati korištenje stajnjaka?

Paket rješenja trebao bi uključivati mjere koje će osigurati kontinuirani pristup prirodnom plinu na kome počiva proizvodnja, ubrzati korištenje obnovljive energije i ojačati stratešku autonomiju Europe u ovom sektoru.


Tagovi

Yara Nestašica Prehrambena sigurnost Mineralna gnojiva Proizvodnja gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]