Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zapošljavanje povratnika
  • 04.02.2023. 09:00
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Bratunac

Projekti na čekanju: Država nije zainteresirana za proljoprivredu?

U šest proizvodnih programa, za koje su spremni projekti, posao bi dobilo 80 stalnih i 20 sezonskh radnika

Foto: Sakib Smajlović
  • 83
  • 7
  • 0

Grupa povratnika Bratunca u saradnji s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, prije pet godina uradila je projekt "Ekonomsko-privredna inicijativa (EPI) za održiv povratak na području bratunačke općine, gdje od 3.900 povratnika samo njih dvadesetak ima zaposlenje. 

Inicijativa podrazumijeva kreiranje većeg broja stabilnih radnih mjesta u proizvodnoj i uslužnoj djelatnosti i to na onim prirodnim granama na kojima se zasniva strategija razvoja privrede, a to su, prije svega, poljoprivreda i turizam.

Posao za 100 povratnika    

Pokretači inicijative su ujedno i direktni nosioci šest projekata iz oblasti prerade voća, jagodičastog voća, proizvodnji mlijeka, servisiranje rashladnih uređaja i izgradnje jednog turističkog centra. Projekti bi zapošljavali bi 80 stalnih i više od 20 sezonskih radnika te nekoliko stotina kooperanata.

"Ovi projekti bi omogućili zaposlenost i ostvarivanje socijalne sigurnosti, zdravstvenu i penzionu zaštitu, te egzistenciju nezavisnu od humanitarnih projekata i pomoći", pojasnio nam je Muhamed Suljić, koordinator grupe građana i EPI projekta, dodajući da je projekt vrijedan 1,5 miliona maraka uradio stručni tim.

Proizvedu više od 5.000 tona jagodastog voća godišnje

Navodi i kako bi projekt izgradnje malog prerađivačkog pogona za preradu jagodastog voća mogao davati proizvodnju od 100 do 150 tona, jer se referira na adekvatnu sirovinsku bazu općine Bratunac, koja proizvede više od 5.000 tona jagodastog voća godišnje. Na području ove općine se može ubrati i više od 400 tona jabuka, 78 kruške i 1.250 tona šljive, te je stoga opravdana i izgradnja pogona za preradu jabučastog voća. 

Pogon za preradu mlijeka, također, ima adekvatnu sirovinsku bazu od 10.000 litara mlijeka dnevno. Sljedeći je pogon za montažu i servisiranje sistema za hlađenje i grijanje, kao i obnovljive izvore energije. On se referira na potrebe servisiranja već postojećih pet velikih hladnjača, kapaciteta 5.000 tona, kao i na veliki broj neevidentiranih rashladnih uređaja u općini i regionu.

Husref Hasanović gradi selo za koje vjeruje da će biti turistički hit

Turistički projekt zasnivao bi se na izgradnju kompleksa s auto-kampom, bungalovima, sportskim terenima i drugim sadržajima, koji bi bio lociran u Mihaljevićima i Rajskoj plaži u Krasanpolju.

Nema sredstava

Svih šest projekta na osnovu brojnih analiza uradio je stručni tim, dok se općina obavezala da će obezbijediti svu potrebnu infrastrukturu i dokumentaciju. 

Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH upućen je zahtjev da organizira donatorsku konferenciju, kako bi obezbijedili sredstva za sve projekte, u iznosu od oko 1,5 miliona maraka. Nakon dužeg vremena stigao je odgovor da navedeno ministarstvo nema sredstava za organiziranje donatorske konferencije.


Tagovi

Poljoprivreda Zapošljavanje Projekti Muhamed Suljić Prerada voća Prerada mlijeka Povratnici


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.