Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje u Ukrajini
  • 03.05.2022. 09:00

Projektili, krađa, zatvorene luke - zalihe ukrajinskih žitarica svakodnevno na udaru

Projektil uništio skladište žitarica, ukradeno nekoliko stotina tisuća tona žitarica, zatvaraju se četiri crnomorske luke - vijesti su koje svakodnevno dolaze iz ratom zahvaćene Ukrajine

Foto: Depositphotos/toxicoz
  • 341
  • 59
  • 0

Iz dana u dan stižu nove informacije o ukrajinskim žitaricama - bilo da se radi o stanju usjeva ili pak zaliha. 

Najnovija vijest otkriva kako je ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Dnjepropetrovska, a što je objavio Valentin Režinčenko, guverner Dnjepropetrovske oblasti. Prema prvim informacijama, u napadu nitko nije stradao. 

Na svom je Facebooku objavio i video napada snimljen nadzornom kamerom.

Kradu žitarice? 

Krajem travnja je zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visockij, izjavio kako su ruske snage ukrale znatnu kolčinu žitarica iz okupiranih područja Ukrajine, prenio je Radio free Europe. 

Kaže da je potvrđena krađa nekoliko stotina tisuća tona žitarica i to iz Zaporoške, Hersonske, Donjecke i Luganske regije. 

Znamo da je ta zemlja jedan od najvećih svjetskih proizvođača kukuruza, pšenice i drugih ratarskih kultura. No, rat koji traje već više od dva mjeseca, smanjio je izvoz, uzrokovao globalni rast cijena kao i zabrinutost zbog moguće velike nestašice u zemljama uvoznicama.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mykola Solskiy tvrdi da se krađa povećala u posljednja dva tjedna.

"Osobno to čujem od mnogih vlasnika silosa na okupiranom teritoriju. Ovo je čista pljačka. I to se događa posvuda na okupiranom teritoriju", rekao je Solskiy.

Rekao je da bi takva situacija mogla stvoriti probleme s hranom u područjima koja trenutno nisu kontrolirana.

"Uskoro će biti žetva pšenice na jugu. Ali farmeri u ovoj situaciji mogu reći: Evo vam ključevi traktora - idite sami pokupite, ako želite", rekao je Solskiy.

Kremlj je opovrgnuo optužbe Ukrajine, rekavši da ne zna odakle dolaze takve informacije.

Mariupoljska luka teško oštećena 

Ukrajinski poljoprivredni portal, APK inform je još prije tjedan dana objavio kako je do 24. veljače, dakle do same invazije Rusije na Ukrajinu, u mariuopljskoj luci bilo oko 300 tisuća tona tereta te da je blokirano šest plovila. Izgorjelo je 70 posto upravnih zgrada u luci. Skladišni objekti, oprema za utovar i pojedini vezovi su oštećeni, a neka plovila potonula. 

Pavel Plotnikov, generalni direktor lučkog terminala UkrTransAgro rekao je da je terminal potpuno uništen, neki silosi su oštećeni, automobili spaljeni ili odvedeni od strane ruskih vojnika, a većina žitarica nestala. 

Zatvaraju se četiri luke 

Na Facebook stranici tamošnjeg ministarstva poljoprivrede objavljeno je kako je ukrajinska vlada odlučila zatvoriti neke od morskih luka u zbog nemogućnosti osiguravanja odgovarajuće razine sigurnosti brodova. Tako će osim Mariupolja, do daljnjega zatvorene biti i luke Berdjansk, Skadovsk te Herson. 

Ipak, podsjećamo da je nakon više od dva mjeseca kako traje rat prvi puta obavljen transport kukuruza iz Ukrajine. No, alternativnim putem i to preko rumunjske luke Konstanca 


Tagovi

Ukrajina Žitarica Projektil Krađa Zatvorene luke Mariuopolj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]