Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisija o zadrugarstvu
  • 22.04.2014. 11:10

Promašena emisija o zadrugarstvu u Hrvatskoj

Projekt informativne emisije o udruživanju i zadrugarstvu „Stvarajmo zajedno“ koja se počela emitirati na HRT4, i nije baš urodila plodom kod poljoprivrednika. Priča je to koja se trebala pričati prije barem 15 godina.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 577
  • 79
  • 0

U subotu 06. travnja 2014., s početkom u 18:00 sati, na četvrtom programu Hrvatske radiotelevizije, prikazana je emisija u kojoj se educira pučanstvo o zadružnom udruživanju i zadružnom poduzetništvu. Prvi promašaj je što su se takve emisije trebale prikazivati prije 15 godina, kada su se zemlje u našem okruženju ozbiljno spremale za ulazak u EU. Tada je bilo vrlo bitno udružiti naše poljoprivrednike kako bi lakše ostvarivali svoja prava, lakše proizvodili i konačno, lakše plasirali svoje proizvode. A takve emisije je potrebno emitirati na prvom programu, gdje je gledanost najveća, a ne na programu kojeg skoro nitko u današnje vrijeme ni ne gleda.

Da smo to tada učinili i tako organizirani krenuli u proizvodnju, spriječili bi nelojalan uvoz, navodnjavali bi veće površine obradivog zemljišta, kontrolirali bi lakše cijene sjemena, gnojiva i zaštitnih sredstava. Ustrojili bi strojne prstenove, kako ne bi svaki poljoprivrednik morao kupovati sve strojeve, već bi združeni obavljali sve poslove i konačno na taj način zadovoljili europske standarde. Proizvodnja bi bila daleko jeftinija, a danas bi se ravnopravno borili za tržište, ako ne količinama - kvalitetom zasigurno. Umjesto napretka, naše zadrugarstvo upada u sve veće probleme i teško da će itko ozbiljnije shvatiti da su, ukoliko želimo da naša poljoprivreda uopće napreduje, u našem agraru vrlo hitne korjenite promjene.

Jedan od najboljih primjera o ovakvom stanju je situacija jednog od vrhunskih projekata Agro Dalma Zanata iz Šibenika. Grupa obrtnika raznog profila, nekoliko stručnjaka Savjetodavne službe, osnovali su zadrugu s namjerom da svojim vlastitim osnovnim sredstvom pokrenu kampus u kojem bi pružanjem usluga za remont strojnog parka, savjetodavnom službom i praktičnim educiranjem mladih ljudi, osigurali nove mlade kadrove poljoprivredi. Sve je bilo spremno za početak realizacije toga projekta, jedino je nedostajao prostor u kojem bi započeli s radom. Zatražili su jedan od napuštenih i devastiranih vojnih objekata, kojeg bi u vlastitoj režiji osposobili za provođenje toga projekta. Više od 2.000 dana traje to putovanje projekta kroz tunele našeg nerazumijevanja i nikako da ugleda svjetlo dana. Obraćali su se svim relevantnim institucijama države, ali pozitivnog odgovora niotkuda. Tužno, ali istinito. Ovo je samo jedan od primjera koji pokazuje stanje u našem agraru. Takvih i sličnih primjera ima puno.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Agro Dalma Zanat Cijena sjemena Cijena gnojiva Uvoz Zaštitna sredstva Strojni prsten Tržište Zadružno poduzetništvo Savjetodavna služba Educiranje Pružanje usluga Stvarajmo zajedno HRT4 Emisija o zadrugastvu Hrvatski savez zadruga


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]