Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 11.08.2015. 14:10

Promašene mjere Ruralnog razvoja!

Ministarstvo poljoprivrede odobrit će 140 projekata vezanih za Mjeru 4. Velika većina su veliki infrastrukturni projekti, a tek neznatan dio čine mala i srednja gospodarstva. Traži se raspisivanje novog natječaja!

  • 1.231
  • 66
  • 0

Ovih dana Ministarstvo poljoprivrede je donijelo Odluku o povećanju iznosa sredstava na 50 do 55% vezano za prvi natječaj u okviru podmjera i operacija Mjere 4.

Mreža za održivi razvoj Hrvatske organizirala je stoga, zajedno s Udrugom OPGH Život i Udrugom prodavatelja poljoprivredne mehanizacije, u utorak, 11. kolovoza u velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije u Virovitici, konferenciju za medije pod naslovom "Promašene mjere ruralnog razvoja". Na konferenciji se govorilo o izrazito neodgovornim postupcima Ministarstva poljoprivrede vezano za provedbu ruralnog razvoja u Hrvatskoj, odnosno o štetnim posljedicama koje će po budućnost ruralnog razvoja RH izazvati postupci i odluke vezano za provedbu Mjere 4.

Naime, navedenom Odlukom o povećanju sredstava potpore, prema objavama Ministarstva poljoprivrede, odobrit će se ukupno 140 projekata vezano za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva. U ovih 140 projekata, velika većina su infrastrukturni projekti, odnosno projekti zajedničkih ulaganja. Tek neznatan dio odnosi se na projekte malih i srednjih poduzetnika, odnosno OPG-a, što svi prisutni smatraju neprihvatljivim.

Suprotno Zajedničkoj poljoprivrednoj politici

Predsjednik Mreže za održivi razvoj Hrvatske, Tugomir Majdak, rekao je kako bi se sredstvima EU poreznih obveznika trebalo postupati transparentnije i odgovornije.

"Smatramo kako je velika pogreška napravljena kada je ministar Jakovina definirao razinu potpore koja može biti i do 5 mil. EUR za projekt, što je s obzirom na ograničena ukupno raspoloživa sredstva previsoko. Ministarstvo poljoprivrede radi suprotno zajedničkoj poljoprivrednoj politici, hrvatskim potrebama i razvoju ruralnih područja. Posljedica je to nekvalitetnog Programa i loše postavljenih kriterija koji su se mijenjali uoči, ali i tijekom samog natječaja. To je izrazito netransparentno i nepravilno te se tako ne bi smjeli provoditi EU natječaji", naglasio je Tugomir Majdak

Pogodovanje velikima

Miroslav Kovač iz Udruge OPGH Život u svojoj izjavi osvrnuo se, između ostaloga, na pogodovanje "velikima" i zanemarivanju OPG-ova.

"Udruga Život naglašava kako ovim postupcima ministra Jakovine dolazi ponovo do pogodovanja velikim sustavima i time smanjenja konkurentnosti malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača. Scenarij kakav nam je već poznat i protiv kojeg se, u ime svih OPG-a Hrvatske nastojimo boriti", rekao je Miroslav Kovač.

Poništenje natječaja za Mjeru 4?

Zdravko Podgajac iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije zbog loše postavljenih kriterija predlaže poništenje natječaja.

"Od 1.100 prijava koje se odnose na kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme u funkciji modernizacije farmi, ne prolazi njih čak tisuću! To nam je apsolutno neprihvatljvo i predlažemo poništenje kompletnoga natječaja te raspisivanje novoga u rujnu ove godine. Jer su poljoprivrednici, naši kupci, pripremali programe, potrošili novac na njihovu izradu, a većina njih od toga neće imati nikakve koristi", dodao je Zdravko Podgajac.

Tekst i foto: Ivan Šemper


Fotoprilog


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede OP Ruralni razvoj Mjera 4 Tugomir Majdak Virovitičko-podravska županija Udruga Život Tihomir Jakovina Miroslav Kovač Zdravko Podgajac Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije


Partner

Virovitičko-podravska županija

Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0) 33 638 140, e-mail: ured.zupana@vpz.hr web: http://www.vpz.com.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]