Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biopesticidi
  • 11.10.2020. 07:30

Pronašli zamjenu za kemijske pesticide - alternativa je RNA biokontrola?

Pomoću RNA se može utišati određeni gen u štetniku koji je presudan za njegov rast. Time ga se usmrćuje, a biljka ostaje zdrava i nema negativnog utjecaja na okoliš.

Foto: Wikimedia commons/Tavo Romann
  • 424
  • 60
  • 0

Klimatske promjene, izmjena sušnog i vremena s velikim oborinama, uzrokuju sve češće pojave većeg broja raznih štetnika i njihovo širenje. Posljedično, u poljoprivredi to dovodi do globalnog gubitka prinosa vrijednosti veće od 100 milijardi američkih dolara godišnje. 

Pesticidi na kemijskoj osnovi glavna su pomoć u borbi s njima, a onda i povećanju prinosa. No, zbog svjesnosti o njihovom lošem utjecaju na okoliš traže se alternative s poboljšanim ekološkim profilom. 

Nova istraživanja u biokontroli temelje se na ribonukleinskoj kiselini (RNK ili RNA) te obećavaju sigurnu i održivu alternativu sintetičkim kemikalijama u industrijskim razmjerima, piše agfundernews.

Kako djeluje?

Iako su već dostupni proizvodi s interferencijom RNA (RNAi), njihovi novi koncepti mogli bi se koristiti za zaštitu usjeva. Naime, RNAi, je biološki stanični proces koji prigušuje, odnosno utišava genski izražaj potičući degradaciju ciljne molekule. 

Što to znači?

Gorušica je budućnost u proizvodnji biopesticida?

Ovako kreirana biološka sredstva dobivaju se prirodnim postupkom. Pomoću njih se može eliminirati određeni gen u štetniku koji je presudan za njegov rast. Time ga se usmrćuje, a biljka ostaje zdrava i nema negativnog utjecaja na okoliš.

Kada se takvi proizvodi primjenjuju folijarno, oni precizno ciljaju određenog štetnika ili patogen, bez negativnog utjecaja na biološku raznolikost. Ono što je poljoprivrednicima još važnije, podaci s terenskih istraživanja pokazuju da su tijekom primjene jednako učinkoviti kao kemijski.

Skupa i energetski zahtjevna proizvodnja

Budući da se biološka sredstva temelje na RNAi i ugljiku, ne ostavljaju gotovo nikakve rezidue u tlu, vodi ili samim proizvodima niti doprinose globalnom zagrijavanju.

Treba napomenuti da kontrola pomoću RNKi za poljoprivredu nije nova ideja, a tvrtke i laboratoriji s tim eksperimentiraju već godinama. Najveći problem je skupa i energetski intenzivna proizvodnja, a može koštati i do 10.000 američkih dolara po gramu.

Zamjena za glifosat uskoro na tržištu, koristit će se i u eko proizvodnji?

Kako tvrde iz GreenLight Biosciences sustava, oni mogu proizvesti kvalitetne RNA proizvode uz niže cijene i biti konkurentni onima za kemijska sredstva. Primjerice, jedno od prvih korištenja biopesticida sljedeće generacije je primjena na krumpirovoj zlatici.

Sljedeća generacija RNK tehnologija također se može koristiti za ubrzavanje otkrića cjepiva i terapija antitijelima za rješavanje globalnih zdravstvenih problema, što je posebno važno nakon globalne pandemije Covid-19. Zapravo, tvrtke poput Moderne i GreenLight Biosciences već rade na razvoju novih kandidata za cjepivo.


Tagovi

Ribonukleinska kiselina RNA RNK Biopesticid Alternativa pesticidima Zamjena


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.