Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manje je više
  • 05.11.2019. 10:10
  • Zagreb

Proračun Ministarstva poljoprivrede manji, ali potpore više u 2020.?

Krilatica minimalizma 'Manje je više', ovih je dana ujedno i zaključak reakcija na najave proračuna Ministarstva poljoprivrede za 2020. godinu  

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 2.969
  • 264
  • 0

Najave Ministarstva financija na temu proračuna RH za sljedeću godinu, koje govore o smanjenju budžetske alokacije namjenjene Ministarstvu poljoprivrede, izazvale su brojne i burne reakcije agrarne javnosti.

Vijest HINA-e, pristigla u kontekstu rasta ukupnog proračuna RH, najave podizanja mirovina, plaća, budžeta za obranu i brojnih drugih proračunskih pozicija, došla je kao grom iz vedra neba. 

"Među rijetkim resorima koji bi iduće godine trebali dobiti manje novca je resor poljoprivrede, kod kojega se planira smanjenje za oko 4 posto, ili iznos od oko 7,4 milijarde kuna.", glasilo je priopćenje.

Predsjednik poljoprivredne komore Mladen Jakopović reagirao je uz naglasak da su pokazatelji domaćeg agrara prilično loši te da se u većini sektora nastavljaju negativni trendovi.

"Pada nam broj poljoprivrednih proizvođača i proizvodnje, a posebice je teško stanje u stočarskom sektoru i proizvodnji mlijeka. Zbog toga je potrebno da Vlada (...) ne uzima ni jednu kunu potpora poljoprivrednicima, koji se ionako teško nose s jakom globalnom konkurencijom"

HPK je i zatražila dodatna pojašnjenja iz Ministarstva kao i argumentirane informacije te garancije da to smanjenje ne zadire u potpore.

Za potpore više novca u 2020?

Reagirali su i predstavnici Hrvatske udruge poljoprivrednika, Nezavisnih seljaka Hrvatske, Hrvatske udruge malih OPG-ova, Udruge proizvođača središnje Hrvatske i Udruge OPG-a Hrvatske "Život" putem konferencije za medije naglašavajući da je 'najveći gubitnik' novog proračuna Ministarstvo poljoprivrede, odnosno selo i poljoprivrednici, s obzirom da prijedlogom proračuna resor agrara treba dobiti četiri posto manje.  

Proračun za Ministarstvo poljoprivrede jest manji, ali odnosi se na administraciju, a ne potpore - demantirali su komentare iz Ministarstva poljoprivrede.

U 2020. godini poljoprivrednicima najveći iznos potpora do sada

Naime, prema planu proračuna za sljedeću godinu Ministarstvo poljoprivrede je za isplatu potpora u poljoprivredi i ribarstvu osiguralo 6.243.252.065 kuna što je za 334 milijuna kuna, odnosno 5,7% više u odnosu na tekuću 2019. godinu.

Sukladno tome, za izravna plaćanja poljoprivrednim proizvođačima osigurano je 3.101.459.163 kuna, što je za 79,5 milijuna kuna više nego 2019. godine, govore podaci dostavljeni u priopćenju.

Ministrica reagirala putem društvenih mreža

Na istupe pojedinih udruga i pojedinaca, stiga je i reakcija uz pojašnjenje ministrice Marije Vučković putem društvenih mreža.

"Proračun Ministarstva poljoprivrede koji se sastoji od sredstava iz državnog limita, EU sredstava i namjenskih i vlastitih prihoda ukupno je manji za 5%. Pa jasno da je manji, ako smo ukinuli 20-tak davanja za stočare, smanjili naknade za služnost na šumskom području i smanjili broj obveznika plaćanja za općekorisne funkcije šuma. Svakako da treba biti manji s obzirom da smo proveli racionalizaciju i ukinuli dvije agencije. Iz toga razloga smanjeni su troškovi administracije, osobito materijalni troškovi. Pitam se što bi bilo da smo provodili racionalizaciju, a nismo smanjili troškove? Koji bi smisao bio cijelog tog zahvata?" 

Reternira pitanjem ministrica i dodaje da sredstva za izravna plaćanja rastu između ostalog i zbog nove primjene mehanizma fleksibilnosti koja donosi 26 milijuna eura.

Manji troškovi administracije, veći proračun za poljoprivrednike, zaključak je.

Stoga, manje je više?


Tagovi

Marija Vučković Proračun 2020 Ministarstvo poljoprivrede Vlada RH Ministarstvo financija


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]