Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Društvo agronoma Osijek
  • 02.12.2018. 16:30

Prosječnu dob sa 70 doveli na 38, Društvo agronoma Osijek najavljuje tehnološki napredniju budućnost

Osječko Društvo agronoma pomladilo je svoje članstvo, o čemu najbolje govori podatak da je prije deset godina prosječna dob članova bila 70 godina, a sada je prosjek 38 godina!

Foto: Melita Berečić
  • 554
  • 107
  • 0

Izborna skupština Društva agronoma Osijek, održana prošle srijede bila je, između ostalog, prigoda za prisjetiti se kako je riječ o najaktivnijem i najvećem društvu agronoma u Hrvatskoj, s čak 330 članova. Prema riječima mr.sc. Romea Jukića, predsjednika DAO-a, mnogo su truda uložili u rad Hrvatske agronomske komore nastojeći doprinijeti boljoj proizvodnji, osposobljenosti i povezanosti agronoma.

Prigodna priznanja

"Kao i uvijek, skupština je prilika da iznesemo što smo radili. Ljudi su zadovoljni institucijama koje smo obišli, stručnim edukacijama, ali i pomaganjem pojedinim OPG-ovcima oko EU fondova. Naš je program jako širok. Godine 2020. obilježit ćemo jubilarnu, 70. godišnjicu društva objavljivanjem knjige ''Pogled u prostor i vrijeme''“, otkrio je Jukić.

Na skupštini su dodijeljena i prigodna priznanja - zahvalnice dr.sc.Vladi Gubercu, rektoru Sveučilišta J. J. Strossmayera, dr.sc. Krunoslavu Zmaiću, dekanu osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, dr.sc. Goranu Jukiću, predstojniku Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo, dr. sc. Krunoslavu Dugaliću, ravnatelju Hrvatskog centra za poljoprivredu., mr.sc. Berislavu Vrkljanu, direktoru tvrtke Bioinspekt te tvrtki Larix.

Jukić je ponosno naglasio kako je osječko Društvo agronoma pomladilo svoje članstvo, o čemu najbolje govori podatak da je prije deset godina prosječna dob članova bila 70 godina, a sada je prosjek 38 godina.

Predavanje kao pogled u budućnost

Dokaz otvaranju društva mladima bilo je i stručno predavanje ''Implementacija blockchain tehnologije u poljoprivredi'', koje je kao dio programa skupštine održao Davor Lamešić, student druge godine diplomskog studija Povrćarstvo i cvjećarstvo. Riječ je o tehnologiji koja se bazira na računalno informacijskim tehnologijama, ima primjenu u svim sektorima društva i svojevrstan je pogled u budućnost.

"Ta je tehnologija posebna po tome što osigurava sigurnost hrane proizvođačima i na taj način proizvođače koji svoj posao obavljaju savjesno štiti od nelojalnih koji tržištu pristupaju na način koji ne zadovoljava sigurnosne uvjete. Sustav se tek razvija te ga ni najveće svjetske korporacije nisu još sasvim razvile. Temelji se na decentraliziranosti, odnosno na sustavu ravnopravnih partnera jer im osigurava uzajamnu kontrolu“, rekao je Lamešić, a na pitanje iz publike - kada bi se primjena tog sustava mogla očekivati u Hrvatskoj, rekao je da ćemo čekati sigurno još pet do deset godina, no da se s obzirom na brzi razvoj informacijske tehnologije to može dogoditi i ranije.

"Budući da živimo na globalnom tržištu, naši proizvođači također moraju pratiti razvoj blokchain tehnologije i držati korak s proizvođačima iz drugih zemalja Europe, Amerike pa i Azije jer baš oni smanjuju konkurentnost naših proizvođača“, zaključio je Lamešić.


Fotoprilog


Tagovi

Društvo agronoma Osijek DAO Romeo Jukić


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?