Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Doniranje hrane
  • 08.04.2021. 13:30

Prošle godine donirano 13,8 posto više hrane u odnosu na 2019. godinu

Do kraja 2021. planira se objaviti Program potpore za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja i banke hrane, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Bigstock/ ronstik
  • 76
  • 25
  • 0

Zabilježen je rast od 13,8 posto količine donirane hranu u 2020. godine u odnosu na 2019., priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Tako je, navode, lani donirano ukupno 1,7 milijuna kilograma hrane. 

Također, aktivnosti Ministarstva i svih dionika u lancu opskrbe hranom rezultirale su porastom od 48 posto u ukupnoj nabavnoj vrijednosti donirane u odnosu na godinu prije, a koja je iznosila 19 milijuna kuna u 2020. godini. 

Kontinuirano se provode mjere Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH 2019.-2022., temeljem kojih je unaprijeđen zakonodavni okvir. Objavljen je, navode, Vodič za doniranje hrane, održane su radionice za donatore i posrednike u lancu doniranja hrane te je pokrenut projekt "e-doniranje". 

Ove godine objavljena su dva sektorska vodiča za sprječavanje otpada od hrane u trgovini te u ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama, čiji je cilj pomoći subjektima u razumijevanju razloga nastanka tog otpada te ponuditi rješenja za unaprjeđenje poslovanja i smanjenje količine otpada koja uključuju i doniranje viškova hrane.

"Aktivnosti po pitanju unapređenja sustava njena doniranja se nastavljaju i dalje“, naglašavaju. Do kraja godine planira se objaviti Program potpore za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane koji se planira financirati iz EU Mehanizma za oporavak i otpornost. 

Također, nadogradit će se IT rješenje za sustav "e-doniranje" s ciljem da se kroz nove i naprednije funkcionalnosti ponudi donatorima još bolje i još učinkovitije rješenje za distribuciju donirane hrane.

"Ujedno će se raditi i na podizanju svijesti svih dionika kroz edukativno-informativne kampanje usmjerene na problematiku njezina prekomjernog bacanja te doniranja“, poručuju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Donirana hrana Rast Ministarstvo poljoprivrede Vodič E-doniranje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]