Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otpad
  • 04.07.2020. 10:00

Prošle godine stvoreno 65 miliona tona otpada, najviše u poljoprivredi?

Kad je reč o stvorenim količinama otpada, posmatrano po sektorima, i u odnosu na prethodnu godinu, u 2019. u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu zabeležen je rast od 41,5 odsto.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 110
  • 4
  • 0

Tokom 2019. godine u Republici Srbiji sektori poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, zatim rudarstva, prerađivačke industrije, snabdevanja električnom energijom, gasom i parom, snabdevanja vodom i upravljanje otpadnim vodama, građevinarstva i sektori uslužnih delatnosti stvorili su 64,5 miliona tona otpada, od čega 75,6 odsto čini neopasni, a 24,4 odsto opasni otpad. Najveći udeo stvorenog opasnog otpada je u sektoru Rudarstvo (29,2 odsto), rezultati su Republičkog zavoda za statistiku.

Srbija ima potencijala za ekološki razvoj, ali se ipak priroda pretvara u deponiju

Kad je reč o stvorenim količinama otpada, posmatrano po sektorima, i u odnosu na prethodnu godinu, u 2019. u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu zabeležen je rast od 41,5 odsto, rudarstvu od 39,2 odsto, prerađivačkoj industriji od 7,1 odsto.

U sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom i parom zabeležen je rast od 0,1 odsto, dok je, sa druge strane, u sektoru snabdevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama zabeležen pad od 14,4 odsto, ali u građevinarstvu rast od 10,1 odsto i sektori uslužnih delatnosti od 0,5 odsto.

Odloženo 96 odsto otpada

U 2019. godini ukupno je tretirano 62,7 miliona tona otpada. Od ukupno tretirane količine otpada odloženo je 60,3 miliona tona (96,4 odsto). 

Za reciklažnu industriju Srbije - 2,6 milijardi dinara

Reciklirane količine otpada u 2019. godini beleže rast u odnosu na prethodnu godinu od 6,6 odsto, koji je uglavnom nastao zbog povećanog recikliranja metalnog otpada.

Količina recikliranog otpada korišćenog kao gorivo za proizvodnju energije veća je za 14,9 odsto nego prethodne godine.


Tagovi

Otpad Otpad u poljoprivredi Republički zavod za statistiku Reciklaža Odlaganje otpada


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...