Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 31.03.2023. 15:00

Prosvjed bugarskih i rumunjskih poljoprivrednika: Cisternu mlijeka prolili u septičku jamu

Prosvjedna akcija uključuje i višednevne blokade graničnih prijelaza i luka. Otkupa nema ili je po mizernim cijenama.

Foto: Screenshot/YouTube
  • 388
  • 41
  • 0

Rumunjski i bugarski poljoprivrednici udružili su se u zajednički prosvjed a kako piše Agroinfo, poljoprivredne organizacije iz ove dvije države prosvjeduju zbog planova za produženje važenja Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća EU o bescarinskom uvozu robe iz Ukrajine.

Forum profesionalnih farmera i prerađivača iz Rumunjske FAPPR i Nacionalna asocijacija proizvođača žitarica NGPA iz Bugarske objavili su zajedničko priopćenje u kome su naveli da je glavni problem poljoprivrednika u ovim državama upravo uvoz iz Ukrajine. Situacija na tržištu ocjenjuju alarmantnom, navodeći kako su dovedeni u bezizlaznu situaciju. Otkupa nema ili je po mizernim cijenama.

Prijete bankroti 

Među glavnim problemima istaknuli su značajno pogoršanje konkurentnosti domaćih proizvođača, kao rezultat liberalizacije trgovine poljoprivrednim proizvodima s Ukrajinom te napomenuli kako se poljoprivrednici suočavaju s realnom prijetnjom masovnog bankrota, nemogućnosti plaćanja zakupnina i značajnih dugova.

Intervenirala je i Europska unija posezanjem za kriznom rezervom

Ukazali su na izostanak otkupa bugarskih i rumunjskih žitarica i uljarica, te da cijene po kojima ih prodaju ne pokrivaju troškove proizvodnje, a s čim se, kako su reagirali ovaj tjedan, suočavaju i hrvatski ratari.

U silosima do 500.000 tona domaće pšenice koju nitko neće - ratari poslali apel

Skladišta prerađivača su, kako navode, puna ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Proračun za hitne mjere potpore za sektor žitarica i uljarica u Bugarskoj, Poljskoj i Rumuniji, ocijenili su izuzetno niskim, navodeći kako neće ni djelomično pokriti gubitke.

Mlijeko završilo u septičkoj jami

Prosvjedne akcije su već počele i od srijede 29. ožujka se odvijaju u Bugarskoj, na granici s Rumunjskom u gradovima Vidin, Ruse, Silistra i Kardam, a prema najavi traju još danas.

U Rumunjskoj će blokade uslijediti 7. travnja na prijelazima luka Konstanca i Bukurešt.

Prosvjedovali su uzgajivači mliječnih krava iz nekoliko okruga u Transilvaniji. Oni su se okupili u Surduc-u, u Sălaju, kako bi, u znak bunta prolili cisternu mlijeka u septičku jamu. Mljekari su u očajnoj situaciji, jer nemaju kome prodati svoj proizvod. Razmišljaju i odustati od bavljenja mljekarstvom.

Veliki prerađivači odbijaju kupovati od rumunjskih farmera, i pored toga što litra mlijeka ima vrlo nisku cijenu od 0,24 eura/l.

Forum Udruženja proizvođača kukuruza u Rumunjskoj APPR najavio je da će farmeri iz cijele zemlje izaći će na ulice 7. travnja kako bi izrazili kolektivno nezadovoljstvo. 

Prosvjede su najavili i u susjedstvu - na ulice izlaze srpski te bh poljoprivrednici. 


Tagovi

Rumunjska Bugarska Prosvjed Uvoz iz Ukrajine Blokada luka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.