Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi poljoprivrednika
  • 17.08.2022. 07:30

Prosvjedi u Europi: I državna tajnica iz redova zelenih stala na stranu njemačkih farmera

Njemački poljoprivrednici se protive prijedlogu kojim se želi potpuno zabraniti korištenje kemijskih sredstava u zaštićenim područjima. Prosvjeduju i Poljaci, ali i Nizozemci

Foto: Facebook/Burkhard Kleinhölting
  • 334
  • 140
  • 0

Ova će godina biti zapamćena po poljoprivrednim prosvjedima diljem Europe, a posljednja koje budno pratimo događaju se u susjedstvu. No, ne miruju ni na zapadu. Tako se početkom ovog tjedna, u ponedjeljak, u njemačkom Bonnu prosvjedovalo protiv politike o zaštiti bilja, a koju je najavila Europska unija. 

Taj se dan okupilo nekoliko stotina poljoprivrednika ispred Saveznog ministarstva poljoprivrede, navodi Agrarheute. Kažu, strahuju za svoje farme ako Europska komisija provede prijedlog o smanjenju upotrebe kemijskih sredstava u zaštiti bilja za 50 posto, odnosno u Njemačkoj za čak 55 posto do 2030. godine. 

Preradikalan prijedlog? 

Ono što ih najviše ljuti je potpuna zabrana korištenja ovih sredstava u zaštićenim područjima. 

Kemijska zaštita bilja bit će zabranjena u Natura 2000 područjima: Upitna proizvodnja žitarica?

Prijedlog je, čini se, toliko radikalan čak i za Savezno ministarstvo poljoprivrede koje vode Zeleni (Die Grüner, op.a.). Na stranu farmera je stala državna tajnica Silvia Bender koja smatra da bi trebalo izuzeti zaštićena područja s popisa onih na kojima će biti zabranjeno koristiti kemijske pesticide. 

Bez obzira na njezin nastup, okupljeni, njih 500 s 200 traktora, su je izviždali. 

Ministar, krava, jaje

Prosvjed je organizirao NRW Land Creates Supply Movement (LsV NRW), koji su posebno ljuti na saveznog ministra poljoprivrede Cema Özdemira. Kažu da njegovu politiku vodi ideologija, a ne činjenice. "Ministar zna o poljoprivredi onoliko koliko krava zna o leženju jaja", rekao je Ansgar Tubes iz LsV NRW. 

Narugao se kako ministar tweeta o ukrajinskom ratu, vanjskopolitičkim krizama i VfB Stuttgartu, ali se ne bavi poljoprivredom.

Poljska vlada uzima zemlju za CPK

Ne miruju ni poljski farmeri. U vodećoj organizaciji koja ih okuplja, Agrounia, trenutno su zaokupljeni projektom Centralny Port Komunikacyjny - CPK. Riječ je o središnjoj zračnoj luci koja bi zamijenila onu u Varšavi, što je megaprojekt njihove vlade. 

"Izgradnja CPK pokazuje da lopova ima posvuda, a najviše ih je u državnim institucijama. Žele nam ukrasti zemlju. Krše naša prava i ignoriraju glasove običnih ljudi", stoji u Facebook objavi gdje naglašavaju kako su poljoprivrednici u stalnom strahu, a egzistencija neizvjesna. "Vlada im uzima zemlju, želi im srušiti domove. Ne zna se točno koje, ne zna se točno za koliko. Ljudi i njihove priče tretiraju se kao grafikoni u Excelu", ogorčeno upozoravaju. 

Osim zbog ovoga, upozoravaju na dizanje kamatnih stopa za što smatraju da nije borba protiv inflacije, visoke marže na gorivo, struju i gnojivo te potrebu za registracijom hrane koja je uvezena u Poljsku, uključujući i žitarice iz Ukrajine. 

Bune se poljski poljoprivrednici: Jeftine ukrajinske žitarice ruše cijenu domaćim

Kako znamo, u Nizozemskoj je ove godine bilo najburnije kada je riječ o prosvjedima. Za sada se ondje provode sporadične, manje i puno mirnije akcije u odnosu na one koje su se događale proteklih mjeseci.

Pitanje je kakva nas jesen čeka s obzirom na nesmiljenu sušu koja je pogodila naš kontinent, a ujedno i visoke cijene svih inputa.

Poljoprivrednike čeka jako puno posla pa će možda traktore, ako ih budu imali čime pokrenuti, s ulica povući u njive. 


Tagovi

Prosvjedi poljoprivrednika Silvia Bender Njemačka Zaštićena područja LsV NRW Ansgar Tubes


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]