Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisije dušika
  • 25.07.2022. 18:00

Prosvjedi u Nizozemskoj se ne smiruju - 11.200 gospodarstva će prestati s radom

Prosvjedi poljoprivrednika se nastavljaju, a podršku su dobili iz Kanade, Australije i Italije. Ne miruju ni Poljaci.

Foto: Facebook/AJF
  • 1.770
  • 788
  • 0

Prosvjedi poljoprivrednika u Nizozemskoj nisu završeni, a problemi zbog kojih su pokrenuti, još uvijek su aktualni. U znak podrške stanovništvo duž puteva i na mostovima naopačke postavlja zastavu Nizozemske, što je postalo znak prosvjeda.

Tijekom vikenda održana je četverodnevna međunarodna manifestacija Four Days Marches u Nijmegenu, a poljoprivrednici su sudionicima dijelili sir, jaja i mliječne proizvode. Međutim, nisu se pojavili na cilju jer je sudskim putem dozvoljeno samo pedeset demonstranata i jedan traktor, iako su najavili dolazak njih 500. 

Organizacija za mlade farmere u Fryslanu AJF je tijekom subote imala akciju na tržnici u Herenvenu, a cilj im je bio građane upoznati s problemom. Doveli su dvije krave. Ria 871, stara pet i po godina, i Lida 803, stara više od osam godina. Na popratnim posterima su navedeni podaci koliko su stare, koliko im je mliječnost po danu, kao i broj teladi koje su otelile. Sugrađane su pitali koja od ove dvije je suvišna.

Nema farmera, nema hrane!

Predstavnici organizacija Obrambene snage poljoprivrednika (FDF) putuju u Poljsku kako bi razgovarali o krizi u Nizozemskoj. U Varšavi će se sastati s ministrima poljoprivrede i ruralnog razvoja i pravosuđa te brojnim organizacijama.

Poljoprivrednici na nogama - prosvjedi se šire Europom

"Oni se boje posljedica Zelenog dogovora u svojoj zemlji", rekla je u četvrtak čelnica FDF-a Sieta van Keimpema. Prema njenim riječima, Poljska želi doznati poštuje li Nizozemska europska pravila. Navela je da trenutna politika nizozemske vlade za eksproprijaciju zemlje nema pravnu osnovu i da krši pravila. Iz organizacije su objavili da su dobili nekoliko poziva za posjet i održavanje govora.

U toj se zemlji poljoprivrednici bore s mnogim problemima. I ondje se prosvjedi nižu jedan za drugim. Ukazivali su na problem izostanka otkupa jabuka, jeftinih žitarica iz Ukrajine, nedostatak šećera u vrijeme pravljenja zimnice, uništavanja stočnog fonda i općenito agrara. 

U subotu su održani skupovi u Amsterdamu, ali i širom svijeta. Podrška im stiže iz Kanade, Australije i Italije. Skup je krenuo s trga Dam gdje su bili parkirani traktori i kamioni na kojima su bile postavljene okrenute zastave.

Iz Kanade je stigla podrška. U ovoj zemlji je premijer Justin Trudeau predstavio novi klimatski plan za smanjenje 30 posto emisije dušika. To može dovesti do zatvaranja brojnih farmi. Ondje su se demostranti okupili ispred nizozemskog konzulata i skandirali: "Nema farmera, nema hrane!"

Svoju podršku uputio je i Donald Trump, bivši predsjednik SAD.

Brojni su bili talijanski poljoprivrednici. Njih preko 2.000 uputilo se sa 700 traktora prema gradu Catanzaro, sjedištu istoimene pokrajine. 

Prepolovit će se broj nizozemske stoke

Vlast je objavila detalje o smanjenu količine emisije dušika potrebnih za zaštitu više od 150 prirodnih rezervata. Poljoprivredni sektor je najviše na udaru, a broj stoke bi se trebao prepoloviti.

Najvažnija pitanja o smanjenju emisije dušika ostaju bez odgovora. Vlada u objavljenim dokumentima nije dala odgovore koji muče proizvođače. Suprotno tome, Ministarstvo financija je objavilo svoje proračune u kojima se navodi da se farmerima nameću strožiji zahtjevi za dušikom nego što je potrebno. Smatraju da bi cilj bio postignut smanjenjem emisije za 30 kilotona, umjesto predloženih 40 kilotona. Prema sadašnjim planovima, 11.200 gospodarstava će prestati s radom, a još 17.600 mora značajno smanjiti svoj stočni fond.

Predstavnici poljoprivrednih organizacija strahuju da će ovaj sektor potpuno nestati ako se Vlada bude držala planova. Svrha novog zakona o klimi je oporezivanje poslovne aktivnosti koje kao rezultat emitiraju dušik, kako bi se sačuvao okoliš. Ako Skupština usvoji ovakav zakon to će imati za posljedicu gladovanje. Prvenstveno će se smanjiti količina stočne hrane, a to će rezultirati povećanjem cijena.


Tagovi

Stočni fond Podrška Prosvjedi Nizozemska Emisija dušika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]