Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 18.07.2021. 07:30

Prosvjedni urlik na Novom Zelandu - farmeri ne žele rigorozne klimatske propise?

Poljoprivrednici, dobavljači i trgovci nezadovoljni su propisima za zaštitu okoliša, a koje im nalaže vlada. Traktorima su izašli na ulice 50-ak gradova noseći transparente "Ne grizi ruku koja te hrani" i "Bez farmera nema ni hrane".

Foto: Youtube/PrintScreen
  • 88
  • 537
  • 0

Tisuće poljoprivrednika traktorima je nahrupilo u 50-ak gradova diljem Novog Zelanda kako bi sudjelovali u organiziranom prosvjedu protiv mnoštva novih propisa koji im je nametnula Vlada u namjeri zaštite okoliša, piše The Guardian.

Događaj pod nazivom "Prosvjedni urlik" organizirala je udruga Groundswell koju čine poljoprivrednici, dobavljači i trgovci jer su frustrirani zbog, kako naglašavaju, mijenjanja prava privatnog vlasništva, neizvodivom politikom u brobi protiv klimatskih promjena i nepravednim troškovima.

Kako bi ukazali na nezadovoljstvo, prosvjednici su zakrčili autoceste traktorima, pick-up-ovima i drugim vozilima otežavajući promet u većim gradovima.

Kako navodi reuters, zatražili su od vlade da ublaži nove propise o upravljanju plovnim putevima i granične kontrole zbog Covida kako bi u zemlju mogao ući dovoljan broj sezonskih radnika jer im nedostaje radna snaga.

Osim toga, zahtijevaju i uklanjanje poreza na pick-up vozila koje koriste tamošnji farmeri, a riječ je o novom vladinom paketu kojim se subvencioniraju električni automobili, a posljedično povećava naknada na benzinske i dizelske motore koje široko koriste poljoprivrednici i trgovci.

Prema RNZ, od srpnja ove godine, oni koji kupe električno vozilo, dobit će naknadu. Međutim, ta shema će se financirati putem nameta na vozila s visokim emisijama, a koji se planiraju uvesti od 1. siječnja 2022. godine. Sličan paket pripremila je i Europska komisija građanima Europske unije. 

Spremni su se boriti za klimu i okoliš, ali?

"Poljoprivrednici imaju puno posla, a vožnja autocestom u takvim prilikama zaista zorno prikazuje u kakvu smo situaciju dovedeni i kako se osjećamo zbog neizvedivih, nerazumnih i nedemokratskih propisa koji su nam upravo nametnuti", rekao je Scotty Bright, jedan od organizatora događaja u Aucklandu dodajući da bi sve to moglo uništiti ovu branšu. 

Na prosvjedu su se mogli vidjeti transparenti s natpisima "Bez farmera nema ni hrane" i "Ne grizi ruku koja te hrani", čime su sudionici željeli podići svijest o važnosti opstanka poljoprivredne proizvodnje koja uz ribarstvo i šumarstvo izravno doprinosi oko sedam posto tamošnjeg gospodarstva u vrijednosti 140 milijardi dolara i donosi najveću zaradu od izvoza. Međutim, ekolozi su taj sektor kritizirali zbog degradacije rijeka i potoka koji su sada neprikladni za kupanje te zbog emisije CO2.

Premijerka Jacinda Ardern, reagirajući na prosvjede, kazala je da je vlada predana rješavanju problema poput klimatskih promjena i čiste vode. "Ne možemo mirno stajati. Ako želimo biti sigurni da će naš izvoz na svjetskoj sceni i dalje imati visoku cijenu, moramo napredovati u klimatskim izazovima s kojima se suočava Novi Zeland i svijet", rekla je novinarima dodavši da to žele raditi u suradnji s poljoprivrednicima.

Jedan od organizatora prosvjeda, Bryce McKenzie rekao je da su oni spremi na promjene, ali da ovakav pristup nametanja koji im vlada nalaže neće prihvatiti. "Poljoprivrednici ne guraju glavu u pijesak i govore da nema problema, definitivno se trude pokušati ispraviti stvari", napomenuo je rekavši da ovi rigorozni propisi neće samo tako riješiti probleme.

U stranci zelenih priznaju da se od farmera traže značajne promjene, ali su napomenuli da klimatska kriza zahtijeva hitnu akciju. Njihova glasnogovornica, Eugenie Sage kazala je da bi željela čuti neka rješenja od prosvjednika, a ne samo pritužbe.


Tagovi

Novi Zeland Prosvjedi Klima Okoliš Paket Električna vozila


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]