Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi u Njemačkoj
  • 16.06.2021. 07:30

Prosvjednici sagradili pa srušili zid, simbol odnosa prema mliječnim farmama

Veći troškovi proizvodnje mlijeka, visoke cijene na policama trgovina i niža zarada stočara, znakovi su uzbune za njemačke farmere koji su se okupili na prosvjedu.

Foto: Facebook/BDM e.V.
  • 165
  • 88
  • 0

Veći troškovi hrane za životinje koje ne mogu pokriti niske otkupne cijene mlijeka doveli su u pitanje isplativost pa i opstanak mnogih farmi krava. Kako bi tome stali na kraj, predstavnici Saveznog udruženja njemačkih mljekara (BDM) organizirali su prosvjed na koji su pozvali sve članove i proizvođače.

Održan je ispred sjedišta mljekare Hochland u Heimenkirchu, gdje su predstavnici BDM-a sagradili zid kao simbol odnosa tamošnjih mljekara prema njima. Kako piše top agrar, bio je dužine sedam i visine dva metra. Nakon što su prosvjednici na njega ispisali zahtjeve poput bolje tržišne pozicije, kriznih instrumenata i cijena koje pokrivaju troškove, bio je srušen.

"Cijene u prodaji mliječnih proizvoda porasle su i do 45 posto, ali proizvođači nemaju ništa od toga", napomenuli su nezadovoljni stočari na skupu zbog kojeg je prolaz kroz ovu mljekaru bio zatvoren. Nju su odabrali jer smatraju da svojom veličinom i tržišnom važnošću može potaknuti promjene. Pridružili su im se i članovi regionalne skupine Zemlja spaja Njemačku (LsV).

"Želimo jasno dati do znanja da uz tako visoku prodajnu cijenu nešto mora doći i do nas proizvođača“, poručili su.

LsV je pak pozivao na poštenu i jasnu oznaku podrijetla za sve mliječne prerađevine. "Svatko bi trebao imati pravo znati odakle dolazi hrana koju konzumira", napomenuli su članovi ove skupine. Naime, do sada su se mljekare protivile takvoj oznaci jer bi se navodni višak mlijeka na njemačkom tržištu i dalje trebao koristiti kao argument za neadekvatna plaćanja.

"Za uvoz su odgovorni sami prerađivači. Još uvijek je moguće i uobičajeno da se ono iz istočne Europe plasira na tržištu kao naš proizvod", zaključili su.

Pogledajte kako je izgledao prosvjed:


Tagovi

Cijene mlijeka Prosvjed Zid Njemačka Farme krava


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]