Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza poljoprivrede
  • 04.01.2021. 16:30

Protekla godina pokazala - svaka kriza može biti i prilika za zaokret

Ogromna ulaganja u poljoprivredu (možda) su počela davati rezultate, stoji u analizi hrvatske poljoprivrede u 2020. godini.

Foto: Goran Gazdek
  • 198
  • 505
  • 0

Hrvatska poljoprivreda završila je 2020. s rastom vrijednosti proizvodnje za gotovo 5 posto, rekordnim potporama od gotovo 7 milijardi kuna te padom deficita vanjske trgovine za više od 26 posto, ističe se u analizi konzultantske tvrtke Smarter, specijalizirane za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

"Godina je bila gospodarski izuzetno teška, pandemija Covid-19 je promijenila način poslovanja i razmišljanja. U takvim uvjetima hrvatska poljoprivreda uspjela je odgovoriti novim izazovima, pa se na kraju 2020. bilježi nekoliko pozitivnih trendova, koji bi mogli pokazati da svaka kriza može biti i velika prilika za zaokret te da su ogromna ulaganja u poljoprivredu (možda) počela davati rezultate", ocijenili su.

Ističu da je poljoprivrednu, pandemijsku godinu, RH završila s rastom vrijednosti poljoprivredne proizvodnje, odličnim rezultatima u ratarskoj proizvodnji (pšenica, soja, kukuruz i dr.), smanjivanjem deficita vanjskotrgovinske razmjene, uz rekordne isplate različitih oblika potpora poljoprivrednicima.

Značajnije ulaganje daje i dobar rezultat 

Potpore i isplate po osnovi Programa ruralnog razvoja, kako navode, značajno su rasle i očito potaknule investicijski ciklus, što je vjerojatno dijelom utjecalo i na rast vrijednosti proizvodnje, ali još značajnije, i na rast produktivnosti.

No, upozoravaju i kako se nikako "ne smije zaboraviti da su tijekom godine dodatno isplaćene tzv. covid potpore kao mjera pomoći zbog korona krize sektorima koji su bili na najjačem udaru – sektoru stočarstva (tovno govedarstvo, proizvodnja mlijeka), svinjogojstva, vinarstva...".

"Raduje nas što su ostvareni pozitivni pomaci, ali smo mišljenja kako je važno poduzimati odlučne korake koji će dugoročnije imati pozitivni učinak na poljoprivredu u cijelosti", poručili su.

Što je obilježilo poljoprivrednu 2020. godinu?

Godina je, kako navode, pokazala da u klimatološki dobroj proizvodnoj godini, u kriznim uvjetima urušavanja tržišta (pad maloprodaje, prekidi u lancu opskrbe, pad kupovne moći), značajnije ulaganje u konačnici daje i dobar rezultat.

"No, rješavanje osnovnih pretpostavki za konkurentnijom poljoprivredom još je ispred nas. Ključnim za 2021. smatramo izradu strateških planova za poljoprivredu što je naša obveza prema novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici", istaknuli su.

Rast vrijednosti proizvodnje - realan ili sporadičan?

U analizi se iznose procjene Državnog zavoda za statistiku (DZS) prema kojima je poljoprivredna proizvodnja u 2020. rasla za 4,7 posto u odnosu na godinu ranije, odnosno sa 17,9 milijardi kuna na 18,8 milijardi kuna. Zabilježen je i porast neto dodane vrijednosti i produktivnosti od gotovo 10 posto.

Podaci navode na zaključak da bi rast mogao biti trajniji, no ipak treba pričekati konačne procjene i dublju analizu što ga je pokrenulo, navodi se. Drže i kako je na rast vrijednosti proizvodnje, uz rast cijena, u najvećem dijelu utjecala rekordna proizvodnja pšenice, kukuruza i drugih žitarica te uljarica.

Ostvareni su, kažu, pomaci i u ostalim proizvodnjama, primjerice ostvarena je rekordna proizvodnja krumpira, maslina, a pozitivni trendovi su vidljivi i u voćarstvu te proizvodnji povrća, kao što pomaka ima i u nekim sektorima stočarske proizvodnje.

Ipak, "da bismo mogli govoriti o dugoročnim trendovima, treba analizirati konačne rezultate", kažu.

Slično je, kažu, i s robnom razmjenom, jer veća proizvodnja i izvoz sirovina, a ne proizvoda dodane vrijednosti, sigurno su utjecali na bolju robnu razmjenu, no s tim ne smijemo biti zadovoljni.

"Potrebno je pronaći i dugoročne modele poslovanja kako bi se sirovina u preradbenim kapacitetima pretvorila u proizvode dodane vrijednosti koji će donositi bolju zaradu u globalnoj trgovini", ističe se u analizi.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Poljoprivreda Analiza Hrvatska 2020 Rast proizvodnje