Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 21.02.2016. 09:00

Provjerite jeste li obveznici zelenih praksi

Proizvođači koji u sustavu izravnih plaćanja sudjeluju s više od 10 hektara zemljišta na svom gospodarstvu moraju provoditi zelenu praksu raznolikosti usjeva.

  • 3.386
  • 377
  • 0

Poljoprivredna gospodarstva bliska zaštiti prirode i okoliša od prošle godine imaju pravo na zeleno plaćanje, poticaj koji je putem Zajedničke poljoprivredne politike uvela Europska unija. Proizvođači koji u sustavu izravnih plaćanja sudjeluju s više od 10 hektara zemljišta na svom gospodarstvu moraju provoditi zelenu praksu raznolikosti usjeva.

"Poljoprivrednici s više od 15 hektara obradivog zemljišta, dužni su na najmanje 5% svojih površina prijaviti i održavati ekološki značajne površine", objasnila je Leticija Hrenković, voditeljica Službe za odnose s javnošću i informiranje u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Kako ostvariti potpore?

Kako bi proizvođači mogli provjeriti jesu li obveznici zelenih praksi i koji su uvjeti potrebni da bi ostvarili potpore, Agencija za plaćanja u poljoprivredi pripremila im je kalkulator.

"Sve detalje oko zelenih plaćanja propisali smo i detaljno obrazložili u brošuri koju poljoprivrednici mogu preuzeti s naše internet stranice. Svima onima koji moraju provoditi zelene prakse poslali smo informativnu knjižicu kako bi se educirali o tome što trebaju napraviti", zaključila je Hrenković.

Dodajmo na kraju kako površine pod ekološkom proizvodnjom ostvaruju uvjete za zeleno plaćanje.


Tagovi

Zeleno plaćanje Raznolikost usjeva EZP kalkulator Leticija Hrenković Agencija za plaćanja u poljoprivredi


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]