Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita proizvoda
  • 05.03.2014. 16:15

Pršut, kulen i maslinovo ulje idu pod EU zaštitu?

Europska unija razmatra oznaku zaštite za Krčki i Dalmatinski pršut, Baranjski kulen i Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres

  • 497
  • 51
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je 28. veljače 2014. godine Europskoj komisiji uputilo četiri zahtjeva za registraciju i zaštitu oznake poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i to jedan za oznaku izvornosti za Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, a tri za oznaku zemljopisnog podrijetla za Krčki pršut, Dalmatinski pršut i Baranjski kulen.

Nakon što je naziv zaštićen u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo poljoprivrede dostavilo je Europskoj komisiji dokumentaciju potrebnu za registraciju oznake na razini Europske unije. Europska Komisija će u roku od najduže šest mjeseci razmatrati navedene zahtjeve kako bi provjerila opravdanost i ispunjavanje uvjeta propisane u važećim EU Uredbama. Nakon završenog postupka razmatranja, Komisija će objaviti Jedinstveni dokument predmetnih oznaka u Službenom listu Europske unije.

Ako nitko ne prigovori u roku od tri mjeseca, proizvodi će pod zaštitu

Tada započinje teći rok za prigovor koji iznosi tri mjeseca u kojem svaka fizička ili pravna osoba, izvan područja Republike Hrvatske, može podnijeti prigovor na objavljeni zahtjev za registraciju oznake. U slučaju da je prigovor podnesen, postupak rješavanja prigovora može najduže trajati osam mjeseci, a što uključuje i fazu postizanja sporazuma podnositelja zahtjeva za registraciju i podnositelja prigovora. Ukoliko se sporazum ne postigne, konačnu odluku donosi Komisija. Ukoliko ne bude podnesenih prigovora ili Europska komisija odbije prigovor ili ukoliko stranke postignu sporazum, oznaka se registrira i ista se upisuje u registar Europske unije - DOOR bazu podataka.

Što zaštićene oznake znače za hrvatski pršut, kulen i maslinovo ulje?

Kada se oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalni specijalitet registrira na razini EU, to znači da je proizvod zaštićen na području cijele EU i navedena zaštita je vremenski neograničena. Na ovaj način registrirani naziv proizvoda je zaštićen od svakog izravnog i neizravnog korištenja te svake zloupotrebe koja bi mogla dovesti potrošača u zabludu glede pravog podrijetla proizvoda te narušavanja ugleda proizvodu.

Zaštita autohtonih proizvoda ima za cilj povećati vrijednost samog proizvoda, što znači ostvariti višu cijenu na tržištu, a time povećati dohodak proizvođaču. Proizvod sa zaštićenom oznakom jamči potrošaču kvalitetu i specifičnost tog proizvoda. Nadalje, to je i značajan doprinos ruralnom razvoju u smislu prepoznatljivosti, kako samog proizvoda tako i područja u kojem se proizvodi.


Tagovi

Krčki pršut Dalmatinski pršut Maslinovo ulje Cres Ekstra djevičansko Oznaka izvornosti Europska komisija Ministarstvo poljoprivrede Baranjski kulen Oznaka zemljopisnog porijetla


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]