Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suradnja
  • 23.02.2021. 13:30

Prve pošiljke krumpira su poslane, jačamo suradnju s Ukrajinom

U organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore održan je sastanak o mogućnostima suradnje Hrvatske i Ukrajine.

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 297
  • 239
  • 0

Prije mjesec dana prve pošiljke međimurskog i varaždinskog krumpira našle su put do polica ukrajinskih trgovina, a nešto ranije i dalmatinski pršut i paški sir. Prostora za daljnju suradnju itekako ima, čulo se na online sastanku s Veleposlanstvom ove zemlje na temu: Poljoprivredna suradnja između Ukrajine i Hrvatske - mogućnosti i inovacije, priopćeno je iz Hrvatske poljoprivredne komore. 

Kako navode, vanjskotrgovinsku razmjenu poljoprivredno prehrambenih proizvoda karakterizira deficit, ali i kontinuirani porast izvoza i uvoza zadnjih pet godina što je dobar pokazatelj sve jačih gospodarskih odnosa. 

"Pandemija ne može zatvoriti svijet, ona je samo jedan veliki izazov na koji moramo znati odgovoriti. Proći će, a kruh mora biti na stolu svakodnevno, zato je važno da produbljujemo našu suradnju", rekao je veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasilj Kirilić navodeći da dvije zemlje imaju velike mogućnosti potencijal suradnje posebice na područje poljoprivrede i inovacija. 

Digitalizacija i obnovljivi izvori energije 

Sudionici sastanka složili su se kako ima interesa i za zajedničke istraživačke projekte koji bi bili prihvatljivi za financiranje u okviru EU programa Obzor kao i prijenosa znanja te iskustava inovacija u sektoru poljoprivrede, posebice dobrih primjera prakse u digitalizaciji i obnovljivim izvorima energije. 

"Priliku u inovacijama vidimo kroz robnu razmjenu, suradnju u zajedničkim istraživačkim projektima i razmjeni znanja i proizvoda osobito u dijelu novih tehnologija, digitalizacije i energetike povezanih sa sektorom poljoprivrede", izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

RH, ipak, nema toliko veliku proizvodnju i izvoz osnovnih poljoprivrednih proizvoda poput Ukrajine, ali, naglasio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, imamo široku paletu prerađenih proizvoda koji ostvaruju dobre rezultate u izvozu.

"Imamo dosta tradicionalnih, izvornih proizvoda visoke kvalitete koji su zaštićeni na razini EU i na koje smo jako ponosni", istaknuo je. 

Prema podacima koje je poslala HPK, tijekom 11 mjeseci 2020. godine Hrvatska je u Ukrajinu izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 4,42 milijuna eura, a uvoz iz Ukrajine iznosio je 4,41 milijuna eura. U odnosu na isto razdoblje 2019. godine izvoz je povećan za 45 posto, a uvoz smanjen za dva posto.

Izvoz i uvoz 

Ukrajina je na 37. mjestu po izvozu, a 36. po uvozu. U izvozu su najzastupljeniji proizvodi na bazi žitarica; dječja hrana, mješavine i tijesta od brašna, prekrupe, krupice, škrobnog ili sladnog ekstrakta (24,8%), prerađevine od mesa i riba (20,1%), duhan i prerađeni nadomjesci duhana (18,3%), kukuruz za sjetvi (14%) te proizvode za hranu razne visokog stupnja prerade; preparati za umake i pripremljeni umaci, juhe, uključujući i mesne i pripravke za njih i dr. 13,2 posto.

Uvozimo najviše orahe (40,5% ukupnog uvoza), kvasac (8,4%), otpatke od šećerne repe (6,6%), žitarice u zrnu drugačije obrađene (4,7%) te tjesteninu (7,6%). 

Inače, na sastanku su sudjelovali Mladen Jakopović, predsjednik HPK, Veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasilj Kirilić, veleposlanica Hrvatske u Ukrajini Anica Djamić, državni tajnik ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, trgovački predstavnik Ukrajine Taras Kačka te predstavnici brojnih gospodarskih i istraživačkih institucija dvaju zemalja. 


Tagovi

HPK Ukrajina Hrvatska Suradnja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.