Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro trgovina
  • 23.08.2019. 12:00
  • Međimurska, Čakovec

Prvi agro dućan, bez posrednika, planiraju proširiti iz Čakovca i na druge gradove

Projekt je to prvog organiziranog kratkog opskrbnog lanca u Hrvatskoj ''Najbolje 'z Međimurja“ koji okuplja 25 proizvođača voća, povrća, tijesta, mesa, čajeva do vina i meda iz Međimurja, a u planu je širenje kratkih opskrbnih lanaca i na druge gradove.

Foto: Marinko Petković
  • 2.307
  • 762
  • 1

Najbolje od Međimurja podrijetlom, okusom i mirisom, proizvedeno vrijednim rukama i trudom domaćih ljudi, može se pronaći i kupiti na jednom mjestu u "Međimurskom štacunu"  koji je otvoren u centru Čakovca. Projekt je to prvog organiziranog kratkog opskrbnog lanca u Hrvatskoj "Najbolje 'z Međimurja" koji okuplja 25 proizvođača voća, povrća, tijesta, mesa, čajeva do vina i meda iz Međimurja, a u planu je širenje kratkih opskrbnih lanaca i na druge gradove.

Domaća hrana bez posrednika iz prve ruke

Predsjednica udruge članova kratkih opskrbnih lanaca (KOL-a)  "Najbolje 'z Međimurja", Valentina Hažić kaže da je ovo prvi put u Hrvatskoj da su poljoprivrednici otvorili dućan (Međimurski štacun) bez posrednika. Dodaje da žele široj zajednici omogući veću dostupnost kvalitetnije domaće hrane te im je cilj više domaćih proizvoda na policama trgovina, a ostvarena dobit bit će reinvestirana u buduće inicijative i projekte Udruge. Projekt želi doprinijeti razvoju lokalnih sustava hrane, odnosno, da se hrana proizvedena u Međimurju, ovdje i pojede, kaže ona.

Valentina Hažić ističe da se domaća poljoprivredna proizvodnja, posebno povrća, ali i  drugih poljoprivrednih sektora,  jako "srozala" pa tako usred njihove sezone, primjerice, nema na tržištu dovoljno domaćih krastavaca i zelene salate!?

Projekt želi doprinijeti razvoju lokalnih sustava hrane

"Ako smo mi mogli na svom OPG Hažić u Gornjem Međimurju učiniti  proizvodnju jabuka inovativnom, naravno uz puno rada i zalaganja cijele naše obitelji, ali i osobne edukacije, onda i drugi poljoprivredni proizvođači, moraju shvatiti da su promjene teške, ali i neizbježne, kako bi njihovi kvalitetni prozvodi našli zasluženo svoje mjesto na otvorenom tržištu", ističe Hažić.

Valentina Hažić je diplomirana inženjerka agronomije i sveučilišna specijalizantica poslovne ekonomije, koja priprema doktorat na temu kratkih opskrbnih lanaca, uz korištenje modela na temelju iskustava drugih EU zemalja te stručno mentorstvo iz Engleske. Ističe EU projekt vrijedan 200.000 eura, koji je obuhvatio dvije županije, Međimursku i Koprivničko-križevačku te mađarski Balaton, a u kojem su Mađari povezali mrežu  OPG-ova i brendirali lokalne proizvode.

"Naši poljoprivrednici, koji su poslovno jako skeptični prema svemu što donosi nešto novo, iako dokazano bolje, a neki se i boje promjena koje su neizbježne, uz časne iznimke, 'ne žele biti ovce, a nisu pastiri'. Naravno, nužno je da  proizvođači hrane za tržište imaju uredno registriran objekt, HACCP sustav, oznake na ambalaži, odnosno sve što treba od polja do stola", pojašnjava Hažić.

Od kratkih opskrbnih lanaca do direktne prodaje

Naime, promocijom lokalno proizvedene hrane međimurskih poljoprivrednika, poboljšanja proizvodnje i prodaje proizvoda kroz povezivanje proizvođača u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, još 2017. godine započeo je europski projekt AgriShort punog naziva "Uspostava kratkih opskrbnih lanaca i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju". Nositelj projekta je bila Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, a upravo je zahvaljujući ovom projektu osnovan kratki opskrbni lanac (KOL) "Najbolje 'z Međimurja" s kojim je krenula ideja otvaranja dućana.

Realizaciji ove inicijative pomogli su Međimurska županija i Grad Čakovec kroz financiranje rada Udruge. Županija sudjeluje u pokrivanju troškova najma prostora štacuna, a Grad Čakovec u djelomičnom opremanju dućana i financiranju promotivnih aktivnosti. Pored dobrobiti za proizvođače i potrošače, ovaj prvi organizirani kratki opskrbni lanac u Hrvatskoj direktno utječe i na razvoj lokalnog gospodarstva.

Prodavačica Tatjana Kozar ističe kako im tržnica nije konkurencija

Proizvođači, koji plaćaju članarinu u udruzi 400 kuna, sami osmišljavaju zajedničku prodaju, zajedno naručuju ambalažu, koriste skladišta, dostavna vozila i dolaze do lokalnog tržišta. Ishod su pristupačne maloprodajne cijene za krajnjeg potrošača bez posredničkih marži, koja iznosi 20 posto za trošaka plaće jedne prodavačice, dok 30 posto marža iznosi za one koji nisu u udruzi. "Ne prodajemo trgovačku policu u našem štacunu jer nismo trgovci",  napominje Hažić. 

S druge strane, kupac dobiva svježe sezonske proizvode od poznatog i provjerenog proizvođača, proizvedene u njegovom neposrednom okruženju do 40 kilometara. Osim toga, za vrijeme naše posjete štacunu, domaće šljive su u njemu bile jeftinije nego preko puta na tržnici u Čakovcu, a bio je i skupljih proizvoda.

Jedina prodavačica u štacunu Tatjana Kozar, koja je zadovoljna prodajom, kaže da njima tržnica nije konkurencija, a imaju i radno  vrijeme, od 10 do 18 sati, prilagođeno potrebama  svojih kupaca.

Istarski teran u Čakovcu, a škrlet će u Poreč 

Ponuda u Štacunu je razgraničena u dvije kategorije proizvoda, od čega će proizvodi koje karakterizira iznimna kvaliteta biti označeni zlatnom oznakom "Najbolje 'z Međimurja". Uz domaće vinare, proizvođače sira, meda, ulja, džemova, pekmeza i sokova, u štacunu može se kupiti svježe voće i povrće, meso i mesni proizvodi, brašna, tjestenina, čajevi i brojni drugi domaći proizvodi 20-ak međimurskih poljoprivrednika.

No, vidjeli smo i gostujuću policu u štacunu, onu iz Istre, gdje su bili izloženi istarski terani i maslinovo ulje, a to znači da će uskoro u obrnutom smjeru krenuti i vina iz Međumurja,  u prvom redu škrlet, ali i bučino ulje... 

Gostujuća polica s vinima i maslinovim uljima iz Istre

"Sljedeća faza je dostava domaćih proizvoda na kućni prag naručitelja", kaže Valentina Hažić koja se sprema za  edukacijska predavanja o KOL-u u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku i Poreču, ali i drugim zainteresiranim sredinama, gdje planira naći te, tzv. lokalne heroje, koji će KOL implementirati, jer su  kod nas sad na djelu neorganizirani oblici  KOL-ova, a postoje i njihovi  organizirani modeli, putem potrošačkih grupa, koje onda stimuliraju proizvođače hrane da proizvode više i kvalitetnije.

"Zanimljvo je da jedan član udruge "Najbolje 'z Međimurja" želi biti i i lokalni uzgajivač škotskih goveda, koji nema svoje proizvode u štacunu, ali je spreman  dovesti više zainteresiranih potrošača na svoj OPG, kako bi se mogli sami uvjeriti u kvalitetu crvenih goveda. Dakle, ipak se nešto kreće u pozitivnom smjeru i kod nas", zaključuje poslovno optimistična, ali i stručno osposobljena Valentina Hažić.  


Fotoprilog


Tagovi

Međimurski štacun Agro trgovina AgriShort Direktna prodaja Najbolje


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]