Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Copa-Cogeca
  • 19.09.2020. 16:30

Prvi čovjek HPK Mladen Jakopović imenovan potpredsjednikom COPA-e

Osobit naglasak ću staviti na ujednačeno jačanje savjetodavnih službi kako bi se implementirali i pratili novi zahtjevi koji su pred poljoprivrednicima, kaže novoizabrani potpredsjednik COPA-e organizacije.

Foto: HPK
  • 195
  • 395
  • 0

Prvi čovjek Hrvatske poljoprivredne komore, Mladen Jakopović izabran je za potpredsjednika Copa organizacije, većinom glasova 27 država članica.

Zajedno s novoizabranom predsjednicom Christiane Lambert i ostalim potpredsjednicima Palle Borgstrom (Švedska), Massimiliano Giansanti (Italija), Tim Cullnan (Irska), PedroIgnacio Gallardo Barrena (Španjolska), Roomet Sormus (stonija), dvije će godine predstavljati to europsko udruženje poljoprivrednika

"Dokaz je to da je HPK u nekoliko godina koliko smo članica COPA-e, napravila ogroman pomak u borbi za interes hrvatske poljoprivrede i ovaj uspjeh pripisujem svim članovima Komore, našim Odborima koji se svakodnevno bore za interes domaće poljoprivrede u Hrvatskoj i u EU", naglasio je Jakopović, priopćeno je iz Komore.

Ključne sljedeće dvije godine 

Iduće dvije godine, naglasio je, od izuzetne su važnosti jer se donosi nekoliko važnih strategija i provode snažne reforme koje će imati dugoročni značaj za poljoprivrede EU i Hrvatske.

Copa-Cogeca: Prvi put na čelo udruge izabrana žena, vodit će ju Christiane Lambert

Inače, COPA (Committee of Professional Agricultural Organisations) je europsko udruženje poljoprivrednika koje čini 60 organizacija iz zemalja EU i 36 partnerskih organizacija iz drugih europskih zemalja kao što su Island, Norveška, Švicarska i Turska. Ciljevi im se odnose na zastupanje interesa poljoprivrednog sektora u cjelini pred Europskom Komisijom i drugim institucijama EU, preispitivanje svih relevantnih pitanja i sudjelovanje u kreiranju Zajedničke poljoprivredne politike.

Predsjedništvo se redovito sastaje s povjerenikom EK za poljoprivredu i ruralni razvoj, kako bi razgovarali o općem razvoju Zajedničke poljoprivredne politike, situaciji na tržištu i konkretnim pitanjima od posebnog značaja (poput vanjskih trgovinskih odnosa Europske unije, itd.).

Jačanje savjetodavnih službi 

Hrvatska poljoprivredna komora putem stručnih grupa može aktivno sudjelovati u u radu 44 radnih grupa Copa i 14 grupa civilnog dijaloga Europske komisije. 

"Stalno ističem i naglašavam kako nove politike moraju uzeti u obzir sva tri stupa održivosti (socijalni, ekološki i ekonomski) te osigurati zaštitu na tržištu od krivih označavanja, nepoštenih rušenja cijena kao i adekvatno financiranje za sve nove zahtjeve koji se nameću.

Osobit naglasak ću staviti na ujednačeno jačanje savjetodavnih službi kako bi se implementirali i pratili novi zahtjevi koji su pred poljoprivrednicima“, zaključio je. 


Tagovi

COPA Copa-Vogeca Udruženje poljoprivrednika HPK Mladen Jakopović Komora


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).