Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • H5N8
  • 12.11.2020. 18:00

Ptičja gripa hara svijetom - izbila u 15 država, a najviše pogođena Mađarska

Najnovije izbijanje virusa ptičje gripe soja H5N8 zabilježeno je u Njemačkoj. U susjednoj Mađarskoj zarazom je zahvaćeno preko 270 gospodarstava.

Foto: Depositphotos/format35
  • 1.196
  • 512
  • 0

Ptičja gripa se širi na sve više zemalja cijelog svijeta. Prema najnovijim podacima, izbila je u Njemačkoj. Naime, vlasti pokrajine Schleswig-Holestein naredile su da se sve perad drži u zatvorenim prostorima nakon otkrića virusa tipa H5N8 na dvije farme u tim regijama.

Iako je naredba izazvala negodovanje uzgajivača, potrebna je kako bi se spriječila zaraza još više životinja, navodi se u priopćenju državnog ministarstva poljoprivrede te pokrajine.

Upozoreno je da se bolest vrlo brzo širi među divljim pticama, a vlasti trenutno istražuju razloge smrti više od njih 3.000 na tamošnjem području.

Nizozemska će eutanazirati 48.000 pilića

Niz slučajeva zaraze visoko patogene ptičje gripe zabilježen je u Europi posljednjih tjedana, a nizozemski zdravstveni službenici naredili su eutanaziju 48.000 pilića nakon izbijanja na farmi u sjevernoj pokrajini Groningen.

Izbila ptičja gripa kod najvećeg EU izvoznika peradi - eutanazirat će 35.700 brojlera?

Inače, ova je zemlja vodeći izvoznik mesa peradi i jaja, a bolest zabrinjava sve tamošnje uzgajivače. Podsjećamo da je u toj državi nedavno eutanazirano i 35.700 brojlera nakon što je zaraza potvrđena kod divljih labudova u provinciji Utrecht.

Od Britanije do Južne Koreje 

I Velika Britanija je naredila eutanaziju 13.000 kokoši na farmi u Cheshireu, a južnokorejsko Ministarstvo poljoprivrede je također potvrdilo da je visoko virulentan soj ptičje gripe, H5N8 ustanovljen na uzorcima divljih ptica na zapadu te zemlje, oko 85 kilometara zapadno od glavnog grada Seula.

Stanje s ptičjom gripom se pogoršava - pratite ga na interaktivnoj karti

Ovo je ozbiljna situacija u kojoj virus može doći od ptica selica na farmu raznim putevima”, navodi se u priopćenju njihovog Ministarstva poljoprivrede, a pozivaju stočare na temeljitu provedbu karantenskih mjera na farmi, poput svakodnevne dezinfekcije dvorišta.

Najviše pogođene mađarske farme

Osim ovih zemalja, virus je u razdoblju od 1. siječnja do 10. studenog ove godine potvrđen i na farmama u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rumunjskoj, Ukrajini te Mađarskoj gdje je zahvatio najveći broj gospodarstava, točnije njih 273. Kod divljih ptica je pronađen još u Irskoj i Danskoj. 

Rizik za prijenos na ljude se za sada smatra malim, ali zbog prijašnjih epidemija potrebno je izvore zaraze suzbiti što prije. Shodno tome, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede pozvali su na pojačavanje mjera nadzora i biološke sigurnosti kako bi se države zaštitile od mogućih novih izbijanja bolesti.

Simptome i preporuke pronađite ovdje.

Ona može uvelike naštetiti profitabilnosti peradarstva i onemogućiti trgovinu unutar Unije i izvoz u treće zemlje. U slučaju njene pojave, usmrćuje se sva perad na zaraženoj farmi i uništavaju se svi proizvodi koji potječu od zaražene peradi, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. 


Tagovi

H5N8 Ptičja gripa Virus Zaraza Perad Prijenos


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]