Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 29.12.2020. 18:00

Ptičja gripa na njemačkim i japanskim farmama - Kina obustavlja uvoz iz Irske

U Njemačkoj je virus nađen na farmi s 9.000 gusaka, a na farmi u Japanu eutanazirano je 1,16 milijuna pilića. Kina obustavlja uvoz iz Irske.

Foto: Depositphotos/lunamarina
  • 167
  • 103
  • 0

Ptičja gripa i dalje se širi svijetom, a najnovija vijest o zarazi dolazi iz Njemačke gdje je na sam Božić, 25. prosinca zabilježeno izbijanje influence i u pokrajini Saska. Pogođena je farma s 9.000 gusaka u mjestu Grimmi u okrugu Leipziga, javlja agrarheute. Prema tamošnjem Ministarstvu zdravstva, veterinari su odmah naredili eutanaziju peradi.

"Svi se vlasnici životinja sada moraju pridržavati važećih propisa kako bi spriječili širenje virusa“, upozorila je ministrica zdravstva iz Saske, Petra Koppig dodavši da je izazovno da se nakon pandemije koronavirusa i afričke svinjske kuge sada suočavaju s trećom krizom - ptičjom gripom.

Do sada je u toj pokrajini ovaj virus pronađen samo na jednoj divljoj ptici.

Ranije je nađen na farmi purana u Donjoj Saksoniji, a utvrđeno je da se radi o soju H5N8. Zaraženo je bilo 13.000 životinja koje su potom eutanazirane.

U Japanu eutanazirano 1,16 milijuna pilića

Dan ranije, 24. prosinca na farmi pilića u Japanu usmrćeno je oko 1,16 milijuna životinja, priopćilo je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede. 

Prema informacijama, farma se nalazi u gradu Isumi na istoku te zemlje, a zaposlenici su otkrili da je dan ranije uginulo oko 220 pilića te su nakon toga odmah obaviještene lokalne vlasti. Od Ministarstva obrane je zatražena pomoć pri usmrćivanju životinja.

To je 32. izbijanje ove bolesti u Japanu tijekom ove sezone. Do sada je tamošnja Vlada naredila eutanaziju više od 4,6 milijuna pilića.

Kina obustavila uvoz peradi iz Irske

Kina je zabranila uvoz peradi iz Irske zbog soja H5N8, navodio se u priopćenju tamošnje Generalne carinske uprave. Trgovački potez, koji je na snazi od 25. prosinca poduzet je radi zaštite stočarstva u zemlji, navode u priopćenju.

Osim toga, ova je država izvijestila o pronalasku ovog soja virusa kod labudova u sjevernoj provinciji Shanxi.

Podsjetimo, stanje vezano uz ovu bolest te u kojim je državama zabilježena, možete pratiti na interaktivnoj karti: 


Tagovi

Ptičja gripa Influcenca ptica Zaraza Virus


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!