Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti životinja
  • 23.10.2020. 15:00

Ptičja gripa seli na zapad, a afrička svinjska kuga na istok

U Nizozemskoj je potvrđena ptičja gripa kod dva divlja labuda, a u Rusiji su pronađeni tragovi afričke svinjske kuge u proizvodima u nekoliko regija.

Foto: Depositphotos/janecat11
  • 199
  • 199
  • 0

Dva slučaja ptičje gripe H5N8 potvrđena su kod divljih labudova u središnjoj nizozemskoj provinciji Utrecht, priopćile su tamošnje vlasti u srijedu. 

Ondašnje ministarstvo poljoprivrede objavilo je da će se konzultirati sa stručnjacima o tome koje korake poduzeti, ako ih uopće treba poduzeti, a kako bi se izbjeglo širenje virusa na peradarske farme

Podsjetimo, u rujnu je Europska agencija za sigurnost hrane pozvala zemlje EU na pojačavanje mjera nadzora i biološke sigurnosti kako bi se zaštitile od mogućih novih izbijanja ptičje gripe koja se posljednjih mjeseci pojavila na divljim i domaćim pticama u zapadnoj Rusiji i Kazahstanu. 

O simptomima koji ukazuju na prisutnost H5N8 čitajte ovdje

Ova se bolest manifestira uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik prijenosa virusa na ljude vrlo nizak.

Nekontrolirano širenje zaraze

Istovremeno, Ruska nadzorna služba za poljoprivredu priopćila je u četvrtak da je pronašla tragove afričke svinjske kuge u svinjskim proizvodima u nekoliko regija. Pozvali su na pojačanu kontrolu kako bi proizvođači bili sigurni da ne koriste bolesne ili zaražene životinje. 

Zanimljivo je kako su genetski tragovi virusa, vrlo zaraznog za svinje, ali neopasnog za ljude, otkriveni u proizvoidma u regiji Voronjež u središnjem dijelu Rusije - početkom ove godine. Oni su distribuirani u nekoliko drugih središnjih regija čime se zaraza nekontrolirano širila. 

ASK ne jenjava: pojavila se u Južnoj Koreji i Kini, a i dalje se širi Njemačkom

"To je posebno zabrinjavajuće jer predstavlja dodatne rizike od nekontroliranog širenja zaraze", navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, ASK je trenutno najviše pogodila Njemačku, ali je zabilježena i u Južnoj Koreji i Japanu. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga EFSA Rusija Ptičja gripa Nizozemska Upozorenje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]