Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 15.02.2022. 07:30

Ptičja gripa: uzgajivači u Europi i SAD-u zbrajaju gubitke

Uznemirujući prizori dolaze iz Španjolske, a u panici su i u Sjedinjenim Američkim Državama

Foto: Pedro Armestre/Greenpeace
  • 314
  • 52
  • 0

Virus ptičje gripe širi se u velikim razmjerima. Svakodnevno se otkrivaju nove infekcije, brojne farme su zatvorene, a perad eutanazirana.

Najnovije vijesti dolaze iz Španjolske gdje je ubijeno više od 130.000 kokoši na farmi intenzivnog uzgoja u sjevernoj regiji Castilla y León. Perad je bagerom utovarena u kamion s otvorenim krovom te odvezena na mjesto spaljivanja izvan farme, o čemu je u petak obavijestio španjolski Greenpeace.

Stanje u Europi

U prvoj polovici veljače 2022. godine pojava virusa je prijavljena u 11 europskih zemalja prema podacima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), a trenutan broj država koje su pogođene ove sezone je 30.

Virus je u Nizozemskoj otkriven na farmi nesilica gdje ih je ubijeno 6.000. Do sada su u ovoj zemlji gubici iznosili preko 1,2 milijuna jedinki. Austrija nije prijavila daljnu epidemiju H5N1 kod domaćih životinja, ali su ondje otkrivena tri slučaja pronađenih mrtvih divljih labudova. Belgija je proteklog tjedna zabilježila slučajeve na divljim pticama - guskama, euroazijskim golubicama i gnjurcima.

Bugarska komercijalna farma je morala eutanazirati 4.000 jedinki, a slučajeva kod divljih ptica za sada nema. U Helsinkiju, glavnom gradu Finske je prijavljen slučaj pojave ovog virusa kod labuda. Iz predostrožnosti su zatvorene sve farme u blizini dok se ne okončaju laboratorijska ispitivanja.

Ugrožene su i male i velike farme (Foto: Depositphoto/EvgeniiDikii)

Mađarska nije prijavila ni jedan slučaj na domaćoj peradi, ali je zabilježila pet na divljim pticama: labudovima, mišarima, euroazijskim svrakama, kaspijskim galebovima i guskama. Rumunjska također obavještava o pojavi kod divljih ptica.

U Hrvatskoj je, podsjećamo, prijavljen slučaj sredinom siječnja na jednom imanju u Osječko-baranjskoj županiji, na istoku zemlje. 

Imamo novi potvrđen slučaj ptičje gripe u domaće peradi

Najveći broj zaraženih jedinki je prijavila Njemačka. Prema procjeni rizika bavarskog državnog ureda za zdravlje i sigurnost hrane (LGL) i Instituta Friedrich Loeffler (FLI) ptičja gripa se javila na cijelom području ove države. Da je stanje alarmantno pokazuju pronalasci brojnih divljih ptica pogođenih ovom zarazom. Osim farmi i divljih životinja, zaraza je zabilježena u zoovrtu i utočištu za ptice.

Panika i u SAD-u

I američki proizvođači peradi pooštravaju mjere sigurnosti za svoja jata jer stručnjaci upozoravaju da divlje ptice vjerojatno šire vrlo smrtonosni oblik ove bolesti diljem zemlje, navodi Reuters

Savezna Država Indiana je u srijedu izvijestila o izbijanju visoko patogene ptičje gripe na komercijalnoj farmi purana, što je navelo Kinu, Južnu Koreju i Meksiko da zabrane uvoz peradi iz te države. To je tamošnju industriju dovela na rub jer se događa u trenutku kada nedostatak radne snage potiče inflaciju hrane.

Zbog razorne epidemije ove bolesti na Srednjem zapadu SAD-a je 2015. godine usmrćeno gotovo 50 milijuna jedinki, uglavnom purana i kokoši nesilica. Inače, SAD su najveći svjetski proizvođač i drugi po veličini izvoznik mesa peradi, navodi američka vlada.

Kako je izgledao utovar usmrćenih kokoši u Španjolskoj, pogledajte u videu: 


Tagovi

Ptičja gripa Eutanazija Španjolska SAD Europa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić